«Χρειάζεται το “εγώ” να αντικατασταθεί από την αλληλεγγύη» – Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην ιστοσελίδα bigpost.gr

Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με στόχο… τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και την εδραίωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που ιστορικά ενσάρκωσε την πραγματική ελπίδα για κοινωνική ειρήνη και ευημερία. Σήμερα η χώρα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ τον υπεύθυνο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, που θα θέτει τα ζητήματα με ρεαλιστικό τρόπο και θα τα επιλύει με προοδευτικό πρόσημο. 

Γι’ αυτό εργαζόμαστε, ευελπιστώντας στην αύξηση των συμμάχων μας στην ελληνική κοινωνία, στις παραγωγικές τάξεις και στους νέους. Ώστε να οικοδομήσουμε και χρησιμοποιήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ως μοχλό δικαιότερης κατανομής του πλούτου και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων.

Σκοπός του Τομέα Εργασίας είναι να ανοίξει όλα εκείνα τα προβλήματα που ταλανίζουν … τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους νέους, τους ευάλωτους, τους μη προνομιούχους.

Με συγκεκριμένες προτάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εργασιακών ανισοτήτων και των παθογενειών του κόσμου της εργασίας όπως αποκατάσταση των αδικιών του νόμου 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) με την επαναχορήγηση 13ης σύνταξης, θεμσοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, την άρση αδικιών για συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, την κατάργηση αυτόματου μηχανισμού αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, την συνταξιοδότηση λόγω γήρατς άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης, την λήψη μέτρων για την στεγαστική πολιτική, την ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, την ένταξη του covid-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών και πολλά άλλα.

Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο… είναι η απόδειξη των ιδεοληπτικών εμμονών της ΝΔ που οδηγούν σε απώλεια εθνικού πλούτου. 

Ενώ η ΛΑΡΚΟ συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και οι τιμές του νικελίου το τελευταίο διάστημα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ενέταξε σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης. Η πολιτική επιλογή να μην παράγει σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έχει οδηγήσει αφενός σε απαξίωσή της και αφετέρου σε απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών. 

Καλέσαμε κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια.

Δυστυχώς, η ΝΔ, αντί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθεί λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος, σε βάρος των εργαζομένων. 1300 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και 12000 ΑΦΜ θα πληγούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Ως κόμμα, γενικότερα, έχουμε παραδοσιακά αποδείξει ότι στα θέματα εργασίας… στεκόμαστε πάντα αρωγοί στην καταπολέμηση της ανεργίας, της εργασιακής φτώχειας, των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, στην διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Πεποίθησή μας είναι ότι οι λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων μπορούν να προκύψουν μόνο ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος, μεριμνώντας για την οικονομική ανάπτυξη με όρους δίκαιης κατανομής της, δημιουργώντας ωφέλιμες υποδομές, προστατεύοντας την αγορά εργασίας. 

Είναι προβλήματα σημαντικά και επείγοντα, που η επίλυσή τους προϋποθέτει αλλαγή πορείας με όραμα και δομικές παρεμβάσεις. Με στοχευμένες πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων, όπως Ρήτρα Απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας στο ιδιωτικό τομέα, ταυτόχρονη αποκατάσταση του αισθήματος «ασφάλειας» του εργαζόμενου, θεσμοθέτηση ενός Νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που –λόγω των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση- αυξάνονται συνεχώς, στεγαστικά μέτρα για τους νέους. Ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες και να αυξηθεί η κοινωνική κινητικότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και την πρόκληση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Το ενεργειακό θέμα, η πανδημία και η διαχείριση της ακρίβειας είναι τρία κεφάλαια που… οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας. 

Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση κατήργησε την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά ενσωμάτωσε τις επιπλέον χρεώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας. Η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας στην Ελλάδα καλά κρατεί, οδηγώντας  σε οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχουμε πει από πολύ νωρίς ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει έγκαιρα στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή. 

Τώρα, επιμένουμε στις προτάσεις μας για ελέγχους στην αγορά με ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την άμεση επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος.

Χρειαζόμαστε μια νέα αναπτυξιακή πρόταση που θα περιορίσει την ενεργειακή φτώχεια και θα προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους από την ακρίβεια, θα επανισορροπήσει την κατανομή των φορολογικών βαρών εισοδήματος από εργασία και κεφάλαιο, θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα δίνοντας προτεραιότητα σε όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας. 

Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί… να υπάρχει πολιτική βούληση για την σωστή υλοποίησή τους προς όφελος του λαού.

Χρειάζεται πολιτική βούληση για την παραγωγή πλούτου και την δίκαιη κατανομή του στην κοινωνία.

Χρειάζεται να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή, να υιοθετήσουμε πολιτικές που δημιουργούν τα πλαίσια ενεργειακής αυτονομίας, να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ εκχωρώντας αρμοδιότητες που άπτονται της εκπαιδευτικής και υγειονομικής πολιτικής τους, να λάβουμε μέτρα για την αναδιανομή του πλούτου.

Χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά στον ελληνικό λαό για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο.

Πάντα έχω στο μυαλό μου την φράση… δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στους λίγους τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία κλιμακώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, διεύρυνε σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες να βρίσκονται στο περιθώριο. 

Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι πολίτες και κυρίως οι ευάλωτοι να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας.

Πρέπει να εγγυηθούμε κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση και την υγεία για όλους, μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία αλλά και νέες μορφές συμμετοχής του στη δημοκρατία. 

Χρειάζεται το «εγώ» να αντικατασταθεί από την αλληλεγγύη. Με ένα γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και όχι με συντηρητικές πολιτικές μεταμφιεσμένες χωρίς ντροπή σε κεντρώες προτάσεις.


Πηγή

Leave a Reply