Συνέντευξη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»:

1. Την έως τώρα άρνηση σας για πολιτική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης η Κουμουνδούρου την εκλαμβάνει ως κλείσιμο του ματιού προς τη Ν.Δ. Τι απαντάτε?

Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις μας και θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι θα μείνουμε πιστοί σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε τονίσει ότι το κάθε κόμμα θα αποδείξει την καλή πρόθεσή του για συνεργασίες από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Δεύτερον, εμείς ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα και πάνω σε αυτό θα καλέσουμε τα άλλα κόμματα προς συζήτηση. Τρίτον δεν αποδεχόμαστε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα, ως πρόσωπα, για τη θέση του επόμενου Πρωθυπουργού. Δεν θα τους διευκολύνουμε αν οι πολίτες δεν τους δώσουν αυτοδυναμία. Απλά και κατανοητά.

2. Ωστόσο υπάρχει πίεση και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να τα βρείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε προ ημερών ο Α. Τσίπρας, έχοντας προφανώς επίγνωση των λεγομένων του από την στιγμή που συμμετέχει στις συνόδους του ΕΣΚ….

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, απέναντι στις δύο αποτυχημένες πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος, εναλλακτικός πόλος. Για αυτό φιλοδοξούμε να γίνουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, αυτόνομο. Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο ότι η συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να γίνει αξιακά και προγραμματικά, όχι προσχηματικά. Μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας για τις πολιτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Τσακώνονται, ενώ στην ουσία συμφωνούν. Μάλιστα στο μοίρασμα της καρέκλας τα βρίσκουν χωρίς πολλά πολλά. Τελευταίο παράδειγμα το ΑΣΕΠ όπου μοίρασαν τις θέσεις, ενώ πριν λίγο καιρό το κατήγγειλαν. Αγωνίζονται σκληρά για την καρέκλα της εξουσίας, μικρής και μεγάλης, αλλά στο τέλος τις μοιράζουν. Με το καλό και στην συγκυβέρνηση.

3. Το ΠΑΣΟΚ το συμφέρουν οι επαναληπτικές εκλογές? Σας ρωτώ γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι σε εάν οδηγηθούμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση τότε τα ποσοστά σας μπορεί να μειωθούν και το κόμμα σας να συνθλιβεί στις μυλοπετρες του κυρίαρχου δικομματισμού…

Μπορεί να οδηγηθούμε σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας έχουν πει δημόσια ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός. Ας ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη!  Όταν τσακώνονται, φωνάζοντας, είναι για να κρύψουν σε πόσα συμφωνούν. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην πλευρά των νικητών και θα καλέσει τους πολίτες να του δώσουν τη δύναμη για να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία, αφού θα έχει πιστοποιηθεί ακόμα μια φορά εκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είναι η καλύτερη επιλογή αντιπάλων για τη Νέα Δημοκρατία

4. Το “όχι” σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με τη Ν.Δ ή μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ενδεχομένως “ναι” σε τρικομματική κυβέρνηση εφόσον η χώρα βρεθεί σε φάση ακυβερνησίας?

Είναι η τέταρτη ερώτηση που μου κάνετε και αφορά τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι πραγματικά, αυτό είναι το άγχος του κόσμου ή εάν η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες; Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, θα φέρει μείωση στη λιανική τιμή του ρεύματος;  θα καταφέρει να θέσει εμπάργκο στην αγορά όπλων για την Τουρκία; Θα καταρτίσει πολιτική πρόταση που να κάνει πράξη την πράσινη ανάπτυξη; Θα προχωρήσουμε σε λύσεις όπως είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες; Θα προτείνει μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για συνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά; Θα βρει λύσεις για κοινωνική στέγη για νέα ζευγάρια; Τα ενοίκια είναι πλέον δυσβάστακτα και έχουμε γυρίσει 50 χρόνια πίσω όπου οι φοιτητές δυσκολεύονται πολύ να σπουδάσουν λόγω της υψηλής τιμής των ενοικίων. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά είναι τα πραγματικά διλλήματα για τα οποία ο κόσμος αναζητά άμεσες λύσεις. Σε όλα αυτά απαντά η Σοσιαλδημοκρατική πρόταση που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ

5. Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, στελέχη όπως οι Ε. Βενιζέλος και Α. Διαμαντοπουλου, μπορεί να έχουν θέση σε αυτα?

Τα ψηφοδέλτια νίκης θα εκπροσωπούν το αύριο της παράταξης, την πολιτική αυτονομία της, το σοσιαλδημοκρατικό της πρόγραμμα, καθώς και την ενότητα. Θα στείλουν μήνυμα αρχών, αξιών και ηθικής στις τοπικές κοινωνίες, που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος. Οι διαδικασίες επιλογής για Νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Υπάρχει συμμετοχή από όλες τις γενιές, άντρες και γυναίκες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις τοπικές κοινωνίες, πιστεύουν στην προοπτική της παράταξης και θέλουν να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία πρέπει να κινηθεί με αξιακό πλαίσιο κεντρικά και τοπικά. Πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα προοπτικής του χώρου έχοντας ως κύριο πρόταγμα ότι όλοι εκπροσωπούμε τις αρχές της παράταξης.


Πηγή

Leave a Reply