«Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, αλλά αιτία για δράση» – Κίνημα Αλλαγής

Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος, αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης, τόνισε ότι «θα συνιστούσα περισυλλογή και αυτοσυγκράτηση τόσο όσον αφορά στην κριτική όσο και στον πανηγυρισμό στη διαχείριση της πυρκαγιάς. Θα πρέπει να περιμένουμε τον αναλυτικό απολογισμό και μία αναλυτική ενημέρωση για το τί ακριβώς συνέβη, ποιές είναι οι συνέπειες αυτής της πύρινης περιπέτειας όσον αφορά στην οικολογική καταστροφή» και, στη συνέχεια, αναρωτήθηκε: «Η Πεντέλη δεν είναι ένας ασυνήθιστος τόπος πυρκαγιών. Έχει καεί άλλες δύο φορές και αναρωτιέται κανείς αν δε μπορούμε να σώσουμε την Πεντέλη τί μπορούμε να σώσουμε εν τέλει;»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Κίνημα προκάλεσε το άνοιγμα της συζήτησης για τον κλιματικό νόμο και έβαλε την κλιματική ατζέντα στη δημόσια συζήτησης της χωρας. «Όταν μιλούσαμε για την κλιματική αλλαγή, μας έλεγαν για πράσινα άλογα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δικαιολογία η κλιματική κρίση. Είναι εδώ, για συντονιστικές ή επιχειρησιακές ανεπάρκειες του κράτους. Είναι αιτία για δράση», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για λήψη συγκεκριμένων δράσεων σε πολύ βασικούς άξονες, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. «Θα πρέπει να δούμε μία πολιτική προστασία με έναν κεντρικό συντονισμό, συμφωνούμε στην ύπαρξή του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης προφανώς και Πολιτικής Προστασίας, αλλά με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες. Δεν μπορεί κανείς να καυχιέται και ειδικά η κυβέρνηση για το δήθεν επιτελικό κράτος όταν δεν είναι γνωστές εκ των προτέρων οι διαδικασίες και οι βασικές αρμοδιότητες, όπως το κλάδεμα και ο καθαρισμός των οδών. Χρειάζεται έμφαση στην πρόληψη και όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών, καλό να αποκαθιστούμε τις ζημιές αλλά θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να τις προλαμβάνουμε, άρα και οι πόροι που διατίθενται στην πρόληψη θα πρέπει να διατίθενται με διαφανείς διαδικασίες, με λογοδοσία και διαφάνεια». 

Αναφερόμενος στο Πυροσβεστικό Σώμα, επισήμανε ότι χαίρει κοινωνικής αναγνώρισης και ζήτησε ενίσχυση της αξιοκρατίας και του ανθρώπινου δυναμικού.


Πηγή

Leave a Reply