«Τα διδάγματα της πανδημίας» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, Μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Η διαχείριση των μεγάλων υγειονομικών κρίσεων ενέχει αρκετά προβλήματα που οδηγούν σε λάθη ,αστοχίες και  παλινωδίες .

Η αυτάρεσκη διαπίστωση της κυβέρνησης ότι έκανε ότι καλλίτερο μπορούσε, αδικεί την δυνατότητα του συστήματος υγείας αλλά και της χώρας συνολικά.

Ζώντας αυτά τα προβλήματα στην πανδημική κρίση του covid-19  ως εργαζόμενος στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έχω να καταθέσω την δική μου μαρτυρία για ορισμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν προκειμένου να επιλυθούν και να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα την επόμενη φορά .

Χρειάζεται η εκπόνηση  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαχείριση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και όλων των δομών υγείας.

Σαφώς τον επιτελικό και αποφασιστικό ρόλο θα τον έχει το δημόσιο σύστημα υγείας. Σε περιόδους όμως μεγάλης πίεσης ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να έχει την ετοιμότητα να αντιμετωπίζει και αυτός ολοκληρωτικά τα περιστατικά της πανδημίας. Προς τούτο χρειάζεται  συγκεκριμένο σχέδιο και πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν προσφέρονται για κερδοσκοπία και μεταφορά υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα υγείας αλλοιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Εκτός από την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ χρειάζεται να υπάρχει εσωτερική κινητικότητα εντός του συστήματος για να μην δημιουργούνται νοσοκομεία δυο ταχυτήτων .

Δηλαδή να έχουμε- και αυτό παρουσιάσθηκε σε αρκετά νοσοκομεία- κάποια που να είναι υπό καθεστώς αργομισθίας και κάποια να τελούν υπό καθεστώς κατάρρευσης.

Έγινε ένας άναρχος τρόπος ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Έτσι βρέθηκαν δερματολόγοι και άλλες ειδικότητες γιατρών μη σχετικές με την νόσο να ασχολούνται σε κλινικές covid και πνευμονολόγοι να διενεργούν εμβολιασμούς.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των εμβολιασμών. Αποδείχθηκε  ότι δεν αρκεί να στήσεις ένα ομολογουμένως άψογο οργανωτικό σχήμα για να εξασφαλίσεις την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Εάν δεν συνοδεύεται από σωστή , έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση ,εάν καθυστερείς να κάνεις την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και εάν μάλιστα βάζεις  αντιεμβολιαστές να κάνουν καμπάνια για τους εμβολιασμούς έχεις σίγουρη αποτυχία. Έτσι αργήσαμε να φθάσουμε στο επίπεδο των άλλων ευρωπαικών  χωρών και αυτό μεγάλωσε τις απώλειες.

Η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διασπορά της νόσου ,στην ιχνηλάτηση των επαφών και στην ανεπαρκή αντιμετώπιση των νοσούντων .Δεν ίσχυσαν επίσης υποχρεωτικά πρωτόκολλα θεραπείας και αυτό δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Επίσης καθοριστικής σημασίας υπήρξαν τα χρόνια προβλήματα των νοσοκομείων της περιφέρειας Μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε δομές υγείας σαφώς έπαιξαν ρόλο στις απώλειες που είχαμε.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου υγείας πρέπει να αναζητήσει όλες τις πιθανές αιτίες που τελικά οδήγησαν

 την χώρα σήμερα να βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις όσον αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά, αλλά θεωρώ ότι πιο ειδικοί  εμού θα εισφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους. Άλλωστε σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να ανοίξει μία συζήτηση πώς θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τα εργαλεία που έχουμε- και αυτό απέδειξε η υγειονομική κρίση σε όλο τον πλανήτη- είναι η άσκηση πολιτικών που ενισχύουν τα δημόσια συστήματα υγείας και θωρακίζουν το κράτος πρόνοιας.

Με την κοινωνία μπροστά και μαζί, αυτές τις πολιτικές θα ακολουθήσουμε για να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους.


Πηγή

Leave a Reply