Συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ)

Συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών και συγκεκριμένα με τον κ. Γεώργιο Βλάχο, Πρόεδρο, τον κ. Βράιλα Εμμανουήλ, Γενικό Γραμματέα, και τον κ. Μουντρουίδη Σπύρο, Γενικό Διευθυντή πραγματοποίησαν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστος Γκόκας, Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών, και η κα Τόνια Αντωνίου, Υπεύθυνη για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον κ. Γιάννη Κουτσούκο, Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών, με την κα Άσπα Γοσποδίνη, Γραμματέα του Τομέα Δημόσιων Υποδομών, και με τον κ. Νίκο Μήλη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ ενημέρωσαν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες, από τις υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές των υλικών στα δημόσια έργα. Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν εμπόδιο για την εκτέλεση δημοσίων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι έχει διαπιστωθεί μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, που θα αντιμετώπιζε άμεσα τις οποιεσδήποτε αντίστοιχες ανατιμήσεις.

Επίσης τόνισαν ότι ένα βασικό υλικό στις κατασκευές των Δημοσίων Έργων, ο Σίδηρος, δεν περιλαμβάνεται στον καθορισμό της αξίας του απολογιστικά, ενώ θα πρέπει και όλες οι μορφές του σιδήρου και όλα τα παράγωγα υλικά του πετρελαίου, να πληρώνονται επίσης με υπολογισμό της αξίας τους, απολογιστικά.

Παράλληλα έθεσαν και άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η διευκρίνηση για την απολογιστική πληρωμή για τιμές μονάδας που περιλαμβάνουν υλικά και εργασία, και για τη δυνατότητα αναθεώρησης και για τις περιπτώσεις, στις οποίες οι συμβάσεις αναφέρουν ρητά ότι δεν επιτρέπονται οι αναθεωρήσεις. Όπως επίσης αναφέρθηκαν και στις συμβάσεις με ΝΠΔΔ, Δημόσιους οργανισμούς, ΔΕΚΟ που δεν καλύπτονται από τις πρόσφατες ρυθμίσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος και δήλωσαν ότι πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, καθώς έργα εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελή ή ανεκτέλεστα με το αντίστοιχο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Τόνισαν δε την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών, και της συνολικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσα από ένα διαφορετικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για την εκτέλεση των Δημοσίων Έργων.


Πηγή

Leave a Reply