Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, με τον Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών, κ. Γιάννη Κουτσούκο, και την Γραμματέα του Τομέα Δημόσιων Υποδομών, κα Άσπα Γοσποδίνη, πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδη και το Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Αντώνη Πανά.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης τόνισαν ότι το κύμα ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν Δημόσια Έργα, καθώς με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα για τις τεράστιες αυτές αυξήσεις. Τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και δεν περιλαμβάνουν τις ανατιμήσεις πολλών υλικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του σιδήρου και των παραγώγων του, όπου οι αυξήσεις τους ανέρχονται στο 100%.

Επίσης επεσήμαναν τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών που αντιμετωπίζουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δημιουργώντας μεγαλύτερη ασφυξία στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα, τον κίνδυνο βιωσιμότητας και την ανάγκη στήριξης των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, καθώς και σε μια σειρά επιμέρους θεμάτων για το  θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την άσκηση καθηκόντων επίβλεψης από τους Ιδιωτικούς Φορείς Επίβλεψης (ΙΦΕ).

Επιπρόσθετα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του κλάδου από τις τεράστιες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε όλα τα στάδια και τους τομείς του, προτείνοντας την άμεση εκπαίδευση και πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας εργαζομένων, θέμα για το οποίο ήδη έχουν υποβάλει προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.

Επίσης τόνισαν τον υπαρκτό κίνδυνο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των Δημοσίων Έργων και την απορρόφηση πόρων και υλοποίησης έργων ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συμφώνησαν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει μεγάλες και επιζήμιες συνέπειες για την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνία, δήλωσαν τη στήριξή τους προς τον κατασκευαστικό κλάδο και προτείνουν να ληφθούν άμεσα και άλλα μέτρα, για το σύνολο των υλικών, στα οποία έχουν επίσης προκύψει υπέρμετρες αυξήσεις.

Τόνισαν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα, της άμεσης ενεργοποίησης, και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών, όπως και την ανάγκη αναπροσαρμογής των προϋπολογισμών των υπό δημοπράτηση έργων, της ανακατανομής κονδυλίων του ΠΔΕ για ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, και της επικαιροποίησης των έργων που μπορούν να κατασκευαστούν.


Πηγή

Leave a Reply