«Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει νέους παγκόσμιους συσχετισμούς» – Κίνημα Αλλαγής

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε σε webinar που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Οι Επιπτώσεις του Οικονομικού Πολέμου Δύσης-Ρωσίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό και Νομισματικό Σύστημα».

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στον πόλεμο Δύσης-Ρωσίας, έναν πόλεμο που διαδραματίζεται σε πολλά επίπεδα. Έναν πραγματικό πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες και έναν ενεργειακό, εφοδιαστικό και επισιτιστικό με τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Έναν πόλεμο που αλλάζει τους παγκόσμιους συσχετισμούς και πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς. Έναν παγκόσμιο πόλεμο στην ουσία και ας αποφεύγουμε να το αναφέρουμε!

Ο κ. Αρβανιτίδης αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στις δηλώσεις του Βέλγου Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο οποίος υπογράμισε ότι: «Πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ. Αν όλοι λειτουργούμε ο καθένας για λογαριασμό του, θα βουλιάξουμε ο καθένας για λογαριασμό του. Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε από κοινού ενέργεια, χρειάζεται να επιβάλουμε πλαφόν στις τιμές και χρειάζεται να κάνουμε από κοινού σχέδια για να περάσουμε τον χειμώνα».

Ακολουθούν ορισμένα σημεία της τοποθέτησης του κ. Αρβανιτίδη:

Δυστυχώς η Ε.Ε. σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα δείχνει αργά αντανακλαστικά, εμφανίζεται βαθιά διχασμένη και σε σύγχυση. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να κινηθεί στην κατεύθυνση της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και τη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων αλλά και να θεσμοθετήσει το Ευρωομόλογο για χρηματοδότηση μέτρων στήριξης και επενδύσεων ενεργειακής αυτονομίας. Η ενέργεια ή θα μας ενώσει ή θα μας χωρίσει στην Ευρώπη.

Το οικονομικό κόστος από όλες αυτές τις εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι δυσανάλογο για τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα στη χώρα μας βιώνουμε μια πρωτοφανή έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Στην Ελλάδα πλέον δεν έχουμε μόνο τον κίνδυνο της Ενεργειακής Φτώχειας, αλλά της Ενεργειακής Πτώχευσης οικογενειών, καταστημάτων και βιομηχανιών. Με το ενεργειακό κόστος να έχει γίνει «ναρκοπέδιο» τόσο για την καθημερινότητα όλων μας, όσο και για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Ζούμε πραγματικά ένα ιλιγγιώδες ράλι των τιμών της ενέργειας και η Κυβέρνηση φέρει τις δικές τις ευθύνες σε αυτό.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε τις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων, δεν «έλαβε το μήνυμα» από την Κριμαία το 2014, πήρε το ρίσκο και αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κατά 25% το 2021 και άφησε να γιγαντωθεί το βουνό της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στους πολίτες

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εδώ και μήνες προτείνει τη ρύθμιση (πλαφόν) της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση την 1η Μαΐου 2021. Ζήτησε άμεση αλλαγή του κώδικα προμήθειας, ώστε τα σταθερά τιμολόγια να παραμένουν σε κάθε περίπτωση σταθερά ενώ ταυτόχρονα πρότεινε τη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας μέσω έκτακτης εισφοράς.

Εξοικονόμηση Ενέργειας – Νέα δίκτυα – και αποκεντρωμένα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης είναι το τρίπτυχο που μπορεί να μας βγάλει από το ενεργειακό αδιέξοδο. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις σε δίκτυα και μεγάλες ηλεκτρικές «λεωφόρους» σύνδεσης με την κεντρική Ευρώπη αλλά και την Αφρική.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διαρκή οικονομική ανάπτυξη και κυρίως τα ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη, οραματίστηκε και σχεδίασε διάφορα ενεργειακά έργα. Έργα που θα ενίσχυαν τους δεσμούς της Ελλάδας με χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος (EASTMED, EUROASIA INTERCONNECTOR, EUROAFRICA κλπ.) Η δική μας ενεργειακή διαφοροποίηση και ανεξαρτησία πρέπει να βασίζεται στις ΑΠΕ.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που χτίζονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία από τους Ρώσους, θα μεγαλώσουν την εξάρτηση της γείτονος από την Ρωσία και θα δημιουργήσουν στην περιοχή μας ενός πιθανού «σκληρού συνόρου».

Οι οικονομικές και νομισματικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι μακροχρόνιες και μπορεί να προκαλέσουν συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης. Πολλοί τον παρουσιάζουν και ως έναν πόλεμο μεταξύ της Δημοκρατίας και των Αυταρχικών καθεστώτων και όχι έναν πόλεμο Δύσης-Ρωσίας.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως είναι ότι, όσο και αν το πρότυπο της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προβάλλεται παγκοσμίως, η ΑΘΗΝΑ τελικά έχασε τον Πελοποννησιακό πόλεμο από την ΣΠΑΡΤΗ. Και ανάμεσα στους λόγους της ήττας εκείνης ήταν: Η δαπανηρή Σικελική εκστρατεία, ο οικονομικός στραγγαλισμός-αποκλεισμός της Αθήνας και η επισιτιστική κρίση και ο λοιμός που «γονάτισε» τους Αθηναίους.


Πηγή

Leave a Reply