«Μέσα από την Ψηφιακή Κοινωνία μπορούμε να σχεδιάζουμε μαζί με τους πολίτες» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Γιώργου Καραμανώλη, Συντονιστής υλοποίησης της δράσης Digital Society, στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται μια συστηματική προσπάθεια στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την ουσιαστική αξιοποίηση τεχνολογιών που ενδυναμώνουν τους πολίτες και ενισχύουν τον ρόλο των μελών και των φίλων.  H δράση Ψηφιακή Κοινωνία ( digitalsociety.gr) υπερβαίνει το Ψηφιακό Κόμμα και την λειτουργία μιας  ψηφιακής πλατφόρμας. Υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο για όλα τα θέματα καθημερινότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο να ακούγονται και να αξιοποιούνται οργανωμένα οι ιδέες και οι προτάσεις όλων των πολιτών και οι καλές πρακτικές. Η Ψηφιακή Κοινωνία υποστηρίζει την λειτουργία κέντρου υποστήριξης μελών και φίλων (“ΚΕΠ του Κινήματος”) και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και υποστηρίζει την πιλοτική λειτουργία ψηφιακών οργανώσεων και θεματικών δικτύων ενδιαφέροντος και την οικονομική στήριξής τους με διαφάνεια.  Τους τελευταίους μήνες ενεργοποιήθηκαν επίσης  και πρόσθετα μέσα ενημέρωσης και διασύνδεσης  όπως το κανάλι στο viber και ακολουθεί και η ψηφιακή κάρτα μέλους. Το “pasok pass” θα βασίζεται σε αντίστοιχη τεχνολογία όπως το Ευρωπαϊκό Covid pass. Θα είναι μια κάρτα πρόσβασης σε γνώση, συμμετοχικότητα και υπηρεσίες, μια κάρτα ψηφιακών δικαιωμάτων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν και καλές πρακτικές  συμμετοχικής διακυβέρνησης, πυξίδα για την υλοποίηση ευρύτερων παρεμβάσεων που προωθούν τη διαφάνεια, την συμμετοχικότητα και την λογοδοσία. Οδηγό για άμεσες δράσεις  όπου η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την  τοπική ανάπτυξη και να μειώσει τις ανισότητες. Μέσα από την πρωτοβουλία της Ψηφιακής Κοινωνίας αποδεικνύουμε ότι με ελάχιστους πόρους αλλα με όρεξη και με συνεργασία  μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις με αντίκτυπο.

Η ανάγκη για νέες καινοτόμες πρακτικές, για συμμετοχικότητα και της ενδυνάμωσης της συμμετοχής των πολιτών, ήταν και το κεντρικό θέμα στο Digital Society Workshop που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου με πρωτόγνωρη συμμετοχή. (Παράλληλα έτρεχαν οι διαδικασίες εκλογής μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής). Συμμετείχαν μέλη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής Κοινότητας, επιχειρηματιες και startup επιχειρήσεις. Συζητήσαμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση, για ένα ψηφιακό εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας, τις έξυπνες πόλεις για την κατοχύρωση ενός βιώσιμου, συμπεριληπτικού κι ενεργειακά αυτόνομου μέλλοντος. Η Χώρα μας έχει σημαντικές ευκαιρίες π.χ  μέσα από την συνεργασία με startups στον χώρο του Govtech (Τεχνολογίες για τη διακυβέρνηση) που έχουν τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής πρακτικών όπως η τεχνητή νοημοσύνη στη διακυβέρνηση, για τα ανοικτά δεδομένα και τις ευκαιρίες για καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, για εφαρμογές που μπορούν να υποστηρίξουν τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία καθώς και την ακρίβεια

Στοίχημα και πρόκληση είναι να υποστηρίζονται οι ανοιχτές διαδικασίες και ευέλικτα (agile) μοντέλα συνεργασίας με το δημόσιο τομέα και σε τομείς της οικονομίας, και να κινητοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας που μπορεί να προσφέρει.


Πηγή

Leave a Reply