«Η Σοσιαλδημοκρατία μετά τον τρίτο δρόμο» – Κίνημα Αλλαγής

Σημεία παρέμβασης Φίλιππου Σαχινίδη, πρώην Υπουργού, Μέλους ΚΠΕ και Πολιτικού Συμβουλίου, στην εκδήλωση του Ι.Δ.Ε.Ε.Σ. “Οι αγορές, οι κρίσεις και η απάντηση της Σοσιαλδημοκρατίας”:

Στην παρέμβασή του ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος-Αλλαγής έκανε λόγο για τις πολλαπλές προκλήσεις που έχει  μπροστά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής -σημειώνοντας χαρακτηριστικά ενόψει εθνικών εκλογών-, «να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρότεινε στις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει η παράταξη για την οικονομία και τη φορολογική πολιτική να καταργηθεί η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και να περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια, ώστε να  προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια.

«Κεντρική θέση στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στις κρίσεις και πιο δυναμικό στις αναπτυξιακές επιδόσεις. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και να μην αφεθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς μέσω της ροής των κεφαλαίων. Όπως και η ενίσχυση του ρόλου της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία. Να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας. Ότι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός θα γίνει με δίκαιο τρόπο. Σε μια περίοδο διαρκών μετασχηματισμών θα δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα διαρκούς κατάρτισης. Ότι θα περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια και θα προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια. Ότι θα υιοθετήσουμε το στόχο για πλήρη απασχόληση και επανισορρόπηση στην κατανομή των φορολογικών βαρών εισοδήματος από εργασία και κεφάλαιο. Με την επιβολή φορολογίας καθαρού πλούτου και κληρονομιών. Με κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.Οι απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου στερούν από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για αξιοπρεπή μισθό και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Αναγκαίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά όπως φάνηκε από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να διατυπώσει νέες πολιτικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης τόνισε ότι «για να κερδηθεί η μάχη απέναντι στους φειδωλούς πρέπει να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα -που έχει ευνοηθεί στην κατανομή- κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο οι πόροι του ΤΑΑ», ασκώντας παράλληλα κριτική για το κυβερνητικό σχέδιο που κατατέθηκε.

«Η Σοσιαλδημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία των αλλεπάλληλων κρίσεων οφείλει να διατυπώσει νέες πολιτικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο της ΕΕ. Το ερώτημα για την Ε.Ε. είναι πώς θα κινηθεί την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση; Η δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε. την επόμενη ημέρα παραμένει ανοικτό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ε.Ε. πρωτοβουλία αποφασίστηκε η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να στηριχτεί η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Είναι μια κίνηση που έμμεσα ενισχύει τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της Ε.Ε. αφού οδηγεί σε κοινή έκδοση χρέους. Είναι πλέον ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις για δημιουργία ενός μόνιμου σταθεροποιητικού μηχανισμού στην ευρωζώνη, ενός μόνιμου μηχανισμού, όπως το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η έκδοση ευρωομολόγων» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης. 


Πηγή

Leave a Reply