Ψηφίζεται αύριο ο Γραμματέας- Η στάση που θα κρατήσει η Ομπρέλα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει την Κυριακή με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στη μεγάλη δυναμική που προσέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι 152.000 πολίτες, που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσει το σήμα για την τελική αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση μιλώντας για τα αδιέξοδα που φέρνει στην κοινωνία η ακραία ακρίβεια και η απροθυμία αντιμετώπισής της. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η ραγδαία φθορά της θα οδηγήσει αναγκαστικά τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στο κορυφαίο όργανο του κόμματος θα στείλει μήνυμα ενότητας προς όλες τις τάσεις. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αναμένεται να τονίσει. Στόχος είναι η άμεση ενσωμάτωση των νέων μελών, ώστε το πρόγραμμα του κόμματος να γίνει γνωστό στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην εκλογή του γραμματέα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό τις προθέσεις του. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δημήτρη Τζανακόπουλου αν θα παραμείνει σε αυτό το πόστο, ωστόσο και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Η πορεία του πάντως θεωρείται άκρως επιτυχημένη. Έχει την αποδοχή των τάσεων και ρευμάτων μέσα στο κόμμα, καθώς πολλές φορές έχει καταφέρει να κατευνάσει τα πνεύματα και να λειτουργήσει ως γεφυροποιός. Βέβαια ο προσανατολισμός της «Ομπρέλας», μετά από τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και χθες, είναι να ψηφίσουν λευκό στην περίπτωση που είναι πάλι προτεινόμενος για τη θέση του νούμερο δυο του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρίαρχο σενάριο, πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Από τη στιγμή που η  σκυτάλη δοθεί σε άλλο πρόσωπο υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι ακόμα και γυναίκες που πρώτευσαν στην ψηφοφορία για τη νέα Κ.Ε. και έχουν βάλει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολλές θετικές σκέψεις. Τα τηλεφωνήματα και οι συναντήσεις του προέδρου με κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα.

Οι Προεδρικοί έχοντας την πλειοψηφία στην Κ.Ε. (75%) επιθυμούν πλέον να έχουν ακόμα πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει με σταυρωμένα χέρια η «Ομπρέλα» που επιθυμεί να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στα νέα όργανα. Τόσο στην Πολιτική Γραμματεία που θα εκλέξει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή (πιθανότατα 35μελής), αλλά και στην Εκτελεστική Επιτροπή (πιθανότατα 11μελής) που θα απαρτίζεται από τους πολύ στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και θα λειτουργεί και ως «πρωινό καφές». Όσον αφορά στις αυριανές ισορροπίες η μειοψηφία, υπολογίζεται πως στους «300» της Κ.Ε. εξέλεξε περίπου 70 στελέχη. Από τα 230 μέλη της πλειοψηφίας, οι 120 ανήκουν στην Κίνηση Μελών, 30 στη ΡΕΝΕ και 60-70 στην Προοδευτική Συμμαχία. Περί τα 10-15 στελέχη είναι κοντά στο περιβάλλον των Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου, που μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου «6+6 θέσεις για μια νέα αρχή» υπολογίζονται ως νέο «ρεύμα».

Την Κυριακή θα εγκριθεί επίσης ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply