Πότε γίνεται το rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Πότε γίνεται το ένα (1) rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα τον Μάιο 2022

 

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια

 

Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24415 – ΦΕΚ τεύχος Β 2193/04.05.2022
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/ 15.10.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β΄ 4766).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ –
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

1. Στο άρθρο 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/ 15.10.2021 (Β΄ 4766) κοινής υπουργικής απόφασης επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η παρ. 2 τροποποιείται ως προς τη συχνότητα της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, β) το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 τροποποιείται, ως προς τη συχνότητα και τον χρόνο της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 2
Υποχρεωτική έναντι αντιτίμου διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, είναι υποχρεωτικός για τα πρόσωπα του άρθρου 1, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α΄ 110), με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

3. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης της παρ. 1 διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά κάθε εβδομάδα και ισχύει για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, οπότε και βάσει της ημερομηνίας διενέργειάς του, επαναλαμβάνεται περιοδικώς. Σε περίπτωση που τα πρόσωπα του άρθρου 1 καλούνται να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

4. Ειδικά, ως προς τη συχνότητα και τον χρόνο εκπλήρωσης της υποχρέωσης διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, πλην της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού [Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης του ν. 1158/1981 (Α΄ 127), του π.δ. 370/1983 (Α΄ 130) και του π.δ. 336/1989 (Α΄ 156), Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού του ν. 1158/1981, του π.δ. 372/1983 (Α΄ 131) και του π.δ. 598/1985 (Α΄ 212), Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του από 11.10.1957 β.δ. (Α΄ 229) και του β.δ. 16/1966 (Α΄ 7), Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού του π.δ. 457/1983 (Α΄ 174)], εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/9.9.2021 (Β΄ 4187) κοινή υπουργική απόφαση.

5. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

6. [Καταργείται].

7. Στους διαγνωστικούς ελέγχους του παρόντος δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.».

2. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως προς την κοινοποίηση θετικών αποφάσεων απαλλαγής από τον εμβολιασμό στην «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» και την έκδοση βεβαίωσης διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι αποφάσεις απαλλαγής από την υποχρέωση εμβολιασμού εκδίδονται από τις κατά τόπο αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές της παρ. 4 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ.50933/13.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, κατόπιν αίτησης του εργαζόμενου/υπαλλήλου που διαβιβάζεται σε αυτές σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 της ίδιας απόφασης. Οι αιτήσεις, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933/13.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, διαβιβάζονται αυθημερόν από τον εργοδότη ή νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης στις κατά τόπον αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών από τη διαβίβασή τους.

Οι αποφάσεις των κατά τόπον αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, στις οποίες αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, κοινοποιούνται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στους εργαζόμενους που υπέβαλαν την αίτηση όσο και στους εργοδότες ή νόμιμους εκπροσώπους που διαβίβασαν την αίτηση. Οι θετικές αποφάσεις απαλλαγής από την υποχρέωση εμβολιασμού , στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αριθμοί μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ατόμων που απαλλάσσονται, κοινοποιούνται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τηρούμενων όλων των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ασφάλεια τους, και στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ», ώστε να παρέχεται στα άτομα αυτά η δυνατότητα δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊο COVID-19 σε δημόσιες δομές και έκδοσης βεβαίωσης διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).».

3. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 του άρθρου 2 διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.

4. Η παρούσα ισχύει από την 1.5.2022, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.23983/29.4.2022 (Β ́2137) κοινή υπουργική απόφαση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
 

 

 

Περαιτέρω η ΚΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό ορίζει

2. Ιδιωτικές επιχειρήσεις

• Πλήρης λειτουργία, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.

• Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό

 

Νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης

. Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3.


Πηγή

Leave a Reply