Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Σύντροφοι, Συνοδοιπόροι, Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε εδώ και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όλοι παρόντες στο νέο ξεκίνημα του μεγάλου, δημοκρατικού, συμπεριληπτικού Κινήματος που άλλαξε με τις πολιτικές του τη μοίρα αυτής της χώρας. Το Κίνημα που άνοιξε δρόμους και έδωσε φτερά σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να γίνει ο ενεργός, ο συμμετέχων, ο υπεύθυνος, για την ζωή του και την ποιότητά της, πολίτης.

Αυτή τελικά είναι η καρδιά του ΠΑΣΟΚ όσο κι αν σκεπάστηκε:

  • Από τον “θόρυβο” και την αχαλίνωτη εκμετάλλευση της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής Κρίσης
  • Από δυνάμεις μιας ανεύθυνης Συντήρησης και τους επίδοξους μάγους μιας ψευτοαριστεράς που πειραματίστηκαν στις πλάτες των πολιτών κι έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.

 Αυτή λοιπόν η καρδιά συνεχίζει να χτυπά και σήμερα, σε μια γιορτή δημοκρατίας σε μια γιορτή λογικής, σε μια γιορτή για το αύριο της χώρας, που διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη, χτυπά πιο δυνατά, πιο ρυθμικά:

  • Χάρη στη δική σας επιμονή, τις δικές σας ιδέες, τη δική σας προσήλωση στις κοινές αξίες της προόδου, του κράτους δικαίου.
  • Χάρη στη δική σας δέσμευση στις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους στην υπηρεσία του κάθε πολίτη.

 Σ΄ ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές, υπό διαμόρφωση μιας νέας άγνωστης κανονικότητας, που τρομάζει για το πόσο απροστάτευτες παραμένουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μπροστά στα σχέδια και τις επιδιώξεις ηγετών, που χάνουν το μέτρο της λογικής.

 Μέλος μιας Ευρωπαϊκής οικογένειας, μεγάλης με δύναμη, που ούτε η ίδια δεν αναγνωρίζει στον εαυτό της, και παραμένει δύσκαμπτη, αργή και ανεπαρκής να προστατέψει την ασφάλεια της, να διαφυλάξει τις αξίες που οικοδόμησε και την αξιοπρεπή διαβίωση των ευρωπαίων πολιτών.

 Σε ένα κλίμα τοπικού λαϊκισμού και δημιουργίας τεχνιτών διχασμών της κοινωνίας, (επινόηση της αριστεροδέξιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που βρίσκει -δυστυχώς για τη χώρα-, άξιους συνεχιστές στην σημερινή κυβέρνηση των διλημμάτων), η Ελλάδα (βγαίνοντας από μια 10ετή κρίση και μια 2ετή πανδημία) παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν.

 Ήδη η ενεργειακή κρίση, που ακολουθήσε την πανδημία, η ακρίβεια βασικών αγαθών χτυπάει την πόρτα κάθε νοικοκυριού και κάθε επιχείρησης.

 Η κυβερνητική πολιτική απαντά με ατολμία και χρονοκαθυστέρηση, εγκλωβισμένη στις παρωχημένες αντιλήψεις και τις ιδεολογικές της εμμονές.

 Σε αυτή την περιπέτεια που περνάει η Ευρώπη, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να επανακαθορίσει:

  • Τις προτεραιότητές της
  • Τους στόχους της και
  • Την πολιτική της.

 Φίλες και φίλοι,

Θέλω να πιστεύω ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Η δύσκολη επόμενη ημέρα για τη χώρα, χρειάζεται εθνική συνεννόηση, διάλογο και συναινέσεις στα μείζονα ζητήματα. Με μια κουβέντα χρειάζεται πολιτικό πολιτισμό και εκσυγχρονισμό. Είναι η κύρια ευθύνη του πολιτικού κόσμου να διασφαλίσει την ενότητα και την κοινωνική συνοχή.

 Αυτή την Ευθύνη εμείς στο ΠΑΣΟΚ την καλωσορίζουμε, την αποδεχόμαστε και την υπηρετούμε.

Η απαίτηση για ποιοτική γνώση, δεξιότητες και διάπλαση ενεργών πολιτών, που οφείλει να παρέχει η ελληνική Πολιτεία μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να δημιουργήσει τα άξια μέλη της αυριανής ευρωπαϊκής οικογένειας, εμείς στο ΠΑΣΟΚ:

  • Θεωρούμε ότι δε γίνεται μέσα σε ένα διαρκές κλίμα μόνιμης–άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης.
  • Θεωρούμε θεμελιώδη προϋπόθεση τη διαρκή επικοινωνία και τον ανοιχτό διάλογο στα μείζονα ζητήματα της Παιδείας.

Αυτό,

  • Δε γίνεται με άκριτες καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων.
  • Δε γίνεται με προχειρότητες της Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή), που άφησε πέρσι αξιόλογα τμήματα χωρίς φοιτητές.
  • Δε γίνεται με φιγουρατζίδικες στολές των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).
  • Δε γίνεται σε σαρδελοποίηση μαθητών σε συγχωνευόμενες τάξεις στη μέση της σχολικής χρονιάς.
  • Δε γίνεται με την εκπαιδευτική κοινότητα στα κάγκελα και αδιαφορία στις φωνές αυτών που επωμίζονται όλο το βάρος υλοποίησης των εκπαιδευτικών κυβερνητικών προγραμμάτων, που προ-συζητήθηκαν, προ-αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν, πίσω από περίκλειστες πόρτες υπουργικών γραφείων.
  • Όπως δε γίνεται με ονομαστικές πανεπιστημιοποιήσεις της μιας νύχτας.
  • Δε γίνεται με το “όπου χωριό και πανεπιστήμιο”.
  • Δε γίνεται με τυφλή άρνηση της αξιολόγησης. Δυστυχώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αξιολόγηση, από εργαλείο προόδου και εκσυγχρονισμού του σχολείου, ως λάφυρο νίκης στην αντιπαράθεση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Δε γίνεται με πυξίδα τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα κάθε κλάδου, κάθε ομάδας χωριστά.

 Γίνεται όμως με :

  • (α) Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται και για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • (β) Ακαδημαϊκό Δίπλωμα για την ισοτιμία των πτυχίων. Είναι κάτι που θεσμοθετήθηκε το 2010, με την καθιέρωση των ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System), το οποίο, σε συνάρτηση με το Συμπλήρωμα Διπλώματος, διευκολύνει την κινητικότητα εντός της ΕΕ.
  • (γ) Αυστηρή αξιολόγηση από την ΕΘΑΑΕ και δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
  • (δ) Καθιέρωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

 Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τον διάλογο, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τις συγκλήσεις, για να μπορεί τελικά η πολιτεία να προσφέρει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.  

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί Σύντροφοι,

Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και δεν έχουμε περίσσευμα χρόνου. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κατακτιέται με αλήθειες, σοβαρότητα, ενσυναίσθηση της κατάστασης της χώρας, – για τον πολίτη.

 Δεν περισσεύει κανείς.

Χρειαζόμαστε τη φρεσκάδα ιδεών των νέων στελεχών, όσο χρειαζόμαστε την εμπειρία και τη δουλειά όλων αυτών που με προσήλωση, υπηρέτησαν τον χώρο μας, στάθηκαν στα δύσκολα και κράτησαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ζωντανό, παρόν, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής προέχει κάθε άλλου στόχου. Είναι και δική μας Ευθύνη.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, έχουμε δουλειά μπροστά μας.

ΚΑΛΗ μας ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Πηγή

Leave a Reply