Μητσοτάκης: Στον Λευκό Οίκο, κρίσιμη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια ελευθερίας για την Ελλάδα και φιλίας με τις ΗΠΑ, ξεδίπλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα… τετριμμένα, καθώς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έναρξη των επαφών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, τόσο σε επίπεδο υποστήριξης, δηλαδή κατασκευής εξαρτημάτων ή εξοπλισμού, όσο και στην απόκτηση  των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών, «σύντομα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας (σ.σ. φωτογραφίζοντας προφανώς την τουρκική παραβατικότητα και τις απειλές) και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει όλη του την επιρροή στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθεί κανείς τη λύση των δύο κρατών (σ.σ. που προωθεί η Τουρκία).

Μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν έκαναν από κοινού δηλώσεις. Δείτε τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο: 

Η δεξίωση ξεκίνησε με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας και στη δυναμική του ελληνισμού.

Τη σκυτάλη πήρε η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, η οποία καλοσώρισε την ελληνική ηγεσία και αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, στις επισκέψεις της στη χώρα μας και στη φιλοξενία που συνάντησε.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: Καλοσωρίζουμε τον κύριο πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας και ξέρω πως η οικογένεια μετράει πολύ. Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος. Πέρυσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 έτη από την απελευθέρωση διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη και είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον. Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος, για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάφα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερότητες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπει. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξυ άλλων: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοιν΄λη ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη. Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο.

Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο». 

Νωρίτερα, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στο Οβάλ Γραφείο το ευρύ πλέγμα πολιτικής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και από τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την υποδοχή στον Λευκό Οίκο: 

 

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις πρώτες τους δηλώσεις αναφέρθηκαν στις συζητήσεις που θα έχουν για την ενεργειακή ασφάλεια, το Ουκρανικό ζήτημα και τις σχέσεις των δύο χωρών.

“Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας”, είπε ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του κουβέντες μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. “Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν”, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια είπε πως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. “Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή”, συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν ο οποίος υπογράμμισε για δεύτερη φορά τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα και είπε πως “βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας”.

“Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας”, είπε παίρνοντας το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. “Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, είπε συγκεκριμένα σημειώνοντας πως “είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο”.

Και συμπλήρωσε: “Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: “Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο”.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ηγετών: 

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε  εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την  διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου  το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας  χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Η συνάντευξη στο δίκτυο MSNBC

Το στίγμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως ” η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή  οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου. Θα συζητήσουμε, λοιπόν, για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας. Φυσικά, θα συζητήσουμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και για τις επιπτώσεις του  στην ευρωπαϊκή ήπειρο” .

Στο ίδιο κλίμα και αναφερόμενος στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University, δήλωσε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δείχνοντας την έντονη ενόχληση της Αθήνας και την πρόθεσή της να κοινοποιήσει σε όλους τους τόνους την παραβατικότητα της Άγκυρας.

Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

Η τουρκική προκλητικότητα άλλωστε έχει καταγραφεί “ψηλά” στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού που θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο όλη την κλιμακούμενη παραβατικότητα της γείτονος, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μιλήσει ακόμη και με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχειά για τις παράνομες υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικό έδαφος και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και ο κίνδυνος που διατρέχει και η συμμαχία του ΝΑΤΟ από την τουρκική συμπεριφορά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μάλιστα ο πρωθυπουργός θα τονίσει, ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό αξιώνει και από την γειτονική χώρα ώστε να μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για την μόνη διαφορά που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Τα F-35

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών  και τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F35, διεκδικώντας παράλληλα την συμπαραγωγή του αεροσκάφους 5ης γενιάς με την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κάτι που θα αποφέρει σημαντικά αμυντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, με την ελληνική πλευρά να είναι αισιόδοξη για την κατάληξη της συζήτησης. Το αμυντικό αποτύπωμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνοδευτεί από την απόκτηση F-35. Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Επειδή ωστόσο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ο «αντι-τουρκισμός», η ατζέντα δεν θα περιοριστεί μόνο στις συμπεριφορές της Τουρκίας αλλά θα έχει ένα ευρύ ορίζοντα που αφορά κυρίως την προβολή της θετικής ατζέντας για την χώρα και την ισχυροποίηση της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μια ουσιαστική συζήτηση για τα διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και της συνεργασίας στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις ΗΠΑ). Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα, με την Ελλάδα να επιδιώκει να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Παράλληλα, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο που επισπεύδει η κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης με ενέργεια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κατ’ επέκταση την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Η νέα μονάδα αποθήκευσης LNG  που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει διακριτή θέση σε αυτή την στρατηγική και αναβαθμίζει ενεργειακά και εμπορικά την περιοχή

Νέες επενδύσεις

Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας τα καθοριστικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία. Ήδη άλλωστε  αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας της και στο πλαίσιο αυτό επιδίωξη είναι  η προσέλκυση  επιπλέον και μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων καθώς η χώρα εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας και επιδιώκει σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρεθεί ξανά στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει εθνικό στόχο.

Ουκρανία

Ασφαλώς στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο σημαντική θέση καταλαμβάνει και το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στον ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό που έχει η Ελλάδα και τη συμμαχική στάση που τηρεί, γεγονός που αποδεικνύει και αναδεικνύει την αξιοπιστία της χώρας αλλά και το πως λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που παλινωδεί μεταξύ δύσης και Ρωσίας επιδιώκοντας παζάρια. Δεν αποκλείεται πάντως από την αμερικανική πλευρά να  τεθεί εκ νέου το θέμα επιπλέον αποστολής αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στο Κίεβο, ειδικά ρωσικής προέλευσης, κάτι που όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τα οπλικά αυτά συστήματα κρίσιμα για την άμυνα της χώρας

Στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει προς τιμής του Έλληνα πρωθυπουργού δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους και παρόντες αναμένεται να είναι επιφανείς εκπρόσωποι της Ομογένειας στις ΗΠΑ, υπουργοί, γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες κ.α. Κίνηση που αποτυπώνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και των διαπροσωπικών των δύο ηγετών.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. ​

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply