Απίστευτοι ισχυρισμοί και απειλές του τουρκικού ΥΠΕΞ για την πτήση κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Με αδιανόητες απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε: 

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».

Ο Ερντογάν χτυπά σε όλα τα μέτωπα

«Βέτο» στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ… «Παζάρια» για τα F-16… Παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και πτήσεις μέχρι και κοντά στην Αλεξανδρούπολη… Επιθετική ρητορική εναντίον συμμάχων ή μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος… Ουδέτερη στάση στο Ουκρανικό… Η Τουρκία ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μία δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το ΝΑΤΟ, ακολουθώντας πιστά την τακτική του «παζαριού» είτε πρόκειται για τις σχέσεις της με την ΕΕ, είτε με τις ΗΠΑ, είτε στη στάση της στο Μεταναστευτικό. Εργαλιοποιεί τα πάντα, απαιτεί συνεργασίες και κέρδη, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, με υπερπτήσεις, επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο ή με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την ένταση, απευθυνόμενος -και- στο εσωτερικό τηςΤουρκίας, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα έχει αγγίξει τις κόκκινες γραμμές και γίνεται αντιληπτή και αισθητή και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Το «βέτο» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, με το πρόσχημα ότι στηρίζουν «τρομοκρατικές ομάδες», αποτελεί μάι πρώτης τάξης ευκαιρία για τα μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να αντιληφθούν την αδιέξοδη κατάσταση που αντιμετωπίζει για δεκαετίες η Ελλάδα.

Τα F-16 και η εξαίρεση από το πρόγραμμα των F-35

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα F-16 και το εξοπλιστικό πρόγραμμα από τις ΗΠΑ. Η αγορά πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία ήταν μία σαφής παραβίαση των ΝΑΤΌϊκών κανόνων ασφαλείας, γεγονός που είχε ως συνέπεια την εξαίρεση της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο φιλοδοξεί να ενταχθεί η Ελλάδα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ρωτήθηκε από τον ΣΚΑΪ αν η αναβάθμιση των F16, που ζητά η Άγκυρα, θα βγει από το τραπέζι αν η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα των δύο σκανδιναβικών χωρών μπορεί να λυθεί και απέφυγε να απαντήσει «σε μια υποθετική ερώτηση».

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί με διπλωματικό τρόπο να διαχωρίσει τα δύο θέματα, ωστόσο η Τουρκία δεν βελτιώνει την εικόνα της στην Ουάσινγκτον με τις ενέργειές της. Ο Σάλιβαν είπε, επίσης, σχετικά με το αν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις της Τουρκίας, ότι αυτό δεν είναι αμερικανικό ζήτημα.

 Κλιμάκωση στην τουρκική προκλητικότητα παρατηρείται και στις σχέσεις με την Ελλάδα. Υπερπτήσεις, παραβιάσεις, καθημερινές κατηγορίες, χαρακτηρισμοί και επιθετικές, έως και απειλητικές σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλώσεις, συνθέτουν το σκηνικό της έντασης, η οποία τροφοδοτείται από την Άγκυρα με κάθε ευκαιρία, ακόμα και με παραποίηση ιστορικών γεγονότων.

Πτήση στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη ένα 24ωρο μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Η πτήση τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, την επομένη της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, είναι ενδεικτική του κλίματος που θέλει να δημιουργήσει και της νοοτροπίας που χειρίζεται τις καταστάσεις η Άγκυρα.

Η πρωτοφανής τουρκική πρόκληση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα 24ωρο μετά την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Την Τετάρτη στις 11.25 δυο τουρκικά F-16 πέταξαν βόρεια της Σαμοθράκης στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά ευθέως για σαφέσταση κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως με την κίνησή της η Τουρκία επιδιώκει να στείλει μήνυμα και προς τις ΗΠΑ λόγω της σημασίας που έχει αποκτήσει για τη χώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Τουρκία ενοχλείται με την τεράστια στρατιωτική, εμπορική και ενεργειακή αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης που αυξάνει πολύ το ελληνικό γεωπολιτικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Ο εκνευρισμός της Αγκυρας και οι παραληρηματικές δηλώσεις υπουργών του Ερντογάν, τόσο για τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον σήμερα εκφράστηκαν με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και με το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών να φτάνουν σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ακολουθεί:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Δεκάδες παραβιάσεις την Παρασκευή στο Αιγαίο

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply