Ξεπέρασαν τους 16.400 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τους 16.431 έφτασαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην χώρα μας , εκ των οποίων οι 5.036 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το τελευταίο 24ωρο, (1/4/2022), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, εισήλθαν στην Ελλάδα εισήλθαν 300 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 78 ανήλικοι.

Αναλυτικά: Από τον Προμαχώνα εισήλθαν 161, από Ευζώνους 27 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 62. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθηκαν 40, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και τρεις σε άλλα αεροδρόμια

Ανοίγουν σήμερα 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοι 

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.

Κυκλώνουν το Κίεβο οι Ουκρανοί, λέει το Λονδίνο -Ρωσικά πλήγματα στην κεντρική Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα στην πληροφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply