«Τι ΣΔΙΤ χρειαζόμαστε και θέλουμε με όφελος για την κοινωνία, το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία;» – Κίνημα Αλλαγής

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε στο 4οFORUM ΣΔΙΤ που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία AEnergy, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του θέτοντας τον προβληματισμό πώς ένα χρήσιμο εργαλείο, όπως τα ΣΔΙΤ, μπορεί να φανεί πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό στην παρούσα οικονομική συγκυρία, ειδικά στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα του να αξιολογηθούν τα συμπεράσματά της παρούσας ημερίδας από την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιωθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και πρακτικές σε επίπεδο διοίκησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής:

«Οφείλουμε όλοι μας να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα τα οποία αποτελούν το τρίπτυχο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, και δεν είναι άλλα από: Τί ΣΔΙΤ θέλουμε ; Με ποιόν οικονομικό ρόλο ; Με ποια κοινωνική διάσταση ; Με ποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κλιματική ανθεκτικότητα ; Με εγγυημένα έσοδα για τους ιδιώτες ;

Με καθαρές απαντήσεις και καθαρούς κανόνες σε όλα τα μέτωπα, μπορούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα και να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Κράτος και ιδιώτες χρειάζεται να συντονίζουν τα βήματά τους, προκειμένου να έχουμε μια αρμονική συνεργασία, με όφελος για το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στο νέο ξεκίνημά του, με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, προσπαθεί να διαμορφώσει ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις με βάση το παραπάνω σκεπτικό. Δεν μένει μόνο στην κριτική και την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ή τις συντηρητικές επιλογές της.»

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για Εθνικό Κλιματικό Νόμο, ενώ παράλληλα πρότεινε και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και «έξυπνου» σύστημα διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτων που θα καθορίζεται από τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κυκλική οικονομία και των σχετικών οδηγιών, με ορίζοντα το 2030.

«Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία που θα επικαιροποιείται, με βάση και τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Έχουν ήδη ψηφιστεί ότι όλα τα νέα κτίρια θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα. Έχει επίσης θεσμοθετηθεί η δυνατότητα στους Δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή ανακυκλώνουν περισσότερο. Πόσο όμως έχουν προχωρήσει αυτές οι διαδικασίες ; Πόσο έχουν ενσωματωθεί καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογίες στους Δήμους μας;»

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο τέλος του χαιρετισμού του εξέφρασε τους  προβληματισμούς του ως προς την μείωση των αποβλήτων για ταφή και την επίτευξη του στόχου του 10%, το τέλος ταφής, τη μη ύπαρξη αναγκαίων χωροθετήσεων στην Αττική, το άγνωστο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος των σχεδιαζόμενων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων από την Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την ανάγκη τεράστιων πόρων ύψους 1 δις ευρώ που θα χρειαστούν για τον κατάλληλο εξοπλισμό τους μόνο οι Δήμοι της Αττικής.


Πηγή

Leave a Reply