Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά και τα κοινά μέτρα πρόληψης για τις κοινές λοιμώξεις

 

Επιδημία με μια ματιά:

Από τη δημοσίευση των Ειδήσεων Επιδημίας Νόσων του ΠΟΥ για την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας – Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στις 15 Απριλίου 2022, υπάρχουν συνεχιζόμενες περαιτέρω αναφορές περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μικρά παιδιά. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν έχει σημειωθεί αύξηση των περιπτώσεων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης για περιπτώσεις ηπατίτιδας που εμφανίζονται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά δεν έχουν εντοπιστεί. Ενώ ο αδενοϊός είναι μια πιθανή υπόθεση, οι έρευνες συνεχίζονται για τον αιτιολογικό παράγοντα.

Επισκόπηση επιδημίας

Από τις 21 Απριλίου 2022, τουλάχιστον 169 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης έχουν αναφερθεί από 11 χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ και μία χώρα στην περιοχή της ΠΟΥ της Αμερικής (Εικόνα 1). Έχουν αναφερθεί κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) (114), Ισπανία (13), Ισραήλ (12), Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (9), Δανία (6), Ιρλανδία (< 5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1).

Τα κρούσματα είναι ηλικίας 1 μηνός έως 16 ετών. Δεκαεπτά παιδιά (περίπου 10%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. έχει αναφερθεί τουλάχιστον ένας θάνατος.

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα (ηπατική φλεγμονή) με σημαντικά αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο που προηγήθηκαν της εμφάνισης με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα και αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) πάνω από 500 IU/L) και ίκτερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E) δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι προς άλλες χώρες με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχουν προσδιοριστεί ως παράγοντες.

Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις και από τον αριθμό των περιπτώσεων με πληροφορίες για μοριακές δοκιμές, 18 έχουν ταυτοποιηθεί ως τύπου F 41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπλέον, 19 ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πλειονότητα των κρουσμάτων έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα, έχει πρόσφατα παρατηρήσει σημαντική αύξηση των λοιμώξεων από αδενοϊούς στην κοινότητα (ιδιαίτερα που ανιχνεύονται σε δείγματα κοπράνων σε παιδιά) μετά από χαμηλά επίπεδα κυκλοφορίας νωρίτερα στην πανδημία COVID-19. Η Ολλανδία ανέφερε επίσης ταυτόχρονη αύξηση της κυκλοφορίας του αδενοϊού στην κοινότητα.

Ωστόσο, λόγω των ενισχυμένων εργαστηριακών δοκιμών για αδενοϊό, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την αναγνώριση ενός υπάρχοντος σπάνιου αποτελέσματος που εμφανίζεται σε επίπεδα που δεν είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως και τώρα αναγνωρίζεται λόγω αυξημένων δοκιμών.

 

Ανταπόκριση στη δημόσια υγεία

Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες που έχουν εντοπίσει κρούσματα και περιλαμβάνουν πιο λεπτομερή κλινικά ιστορικά και ιστορικά έκθεσης, τοξικολογικές δοκιμές (δηλ. δοκιμές τοξικότητας περιβάλλοντος και τροφίμων) και πρόσθετες ιολογικές/μικροβιολογικές δοκιμές. Οι πληγείσες χώρες έχουν επίσης ξεκινήσει δραστηριότητες ενισχυμένης επιτήρησης.

Ο ΠΟΥ και το ECDC υποστηρίζουν τις χώρες με τις συνεχιζόμενες έρευνες και συλλέγουν πληροφορίες από τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες διαδίδονται περαιτέρω από χώρες μέσω των δικτύων τους για την ηπατίτιδα και κλινικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Ήπατος, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ΕΣΠΓΧΑΝ).

Για περιπτώσεις στην Ευρώπη, η κοινή συλλογή δεδομένων ΠΟΥ/ΕΚΠΕΝ θα καθιερωθεί με χρήση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESy) .

Κατευθυντήριες γραμμές που προέρχονται από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκδοθεί στις πληγείσες χώρες για την υποστήριξη της διεξοδικής έρευνας ύποπτων περιπτώσεων.

 

ΠΟΥ αξιολόγηση κινδύνου

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε για πρώτη φορά μια απροσδόκητη σημαντική αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μικρά, γενικά προηγουμένως υγιή παιδιά. Μια απροσδόκητη αύξηση τέτοιων περιπτώσεων έχει πλέον αναφερθεί από πολλές άλλες χώρες – ιδίως την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Ενώ ο αδενοϊός είναι επί του παρόντος μια υπόθεση ως η υποκείμενη αιτία, δεν εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας. Η μόλυνση με αδενοϊό τύπου 41, τον εμπλεκόμενο τύπο αδενοϊού, δεν έχει προηγουμένως συνδεθεί με τέτοια κλινική παρουσίαση. Οι αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που συνήθως προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις. Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και συνήθως προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, αλλά ανάλογα με τον τύπο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομάχου ή του εντέρου), επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) και κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης) . Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι ανοσολογικά διακριτών αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται ως διάρροια, έμετος και πυρετός, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα.

Παράγοντες όπως η αυξημένη ευαισθησία μεταξύ των μικρών παιδιών μετά από χαμηλότερο επίπεδο κυκλοφορίας αδενοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πιθανή εμφάνιση ενός νέου αδενοϊού, καθώς και η συνλοίμωξη SARS-CoV-2, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 δεν υποστηρίζονται προς το παρόν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προσβεβλημένων παιδιών δεν εμβολιάστηκε κατά του COVID-19. Άλλες μολυσματικές και μη λοιμώδεις εξηγήσεις πρέπει να αποκλειστούν για την πλήρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου.

Με τις συνεχείς νέες κοινοποιήσεις πρόσφατων κρουσμάτων, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με πιο εκτεταμένη αναζήτηση περιστατικών, είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα πριν επιβεβαιωθεί η αιτία και εφαρμοστούν πιο συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη μέλη και εταίρους.

 

 

Συμβουλή ΠΟΥ

Απαιτείται περαιτέρω εργασία για τον εντοπισμό πρόσθετων κρουσμάτων, τόσο σε χώρες που έχουν πληγεί αυτήν τη στιγμή όσο και αλλού. Προτεραιότητα είναι να προσδιοριστεί η αιτία αυτών των περιπτώσεων για να βελτιωθούν περαιτέρω οι ενέργειες ελέγχου και πρόληψης.

Τα κοινά μέτρα πρόληψης για τον αδενοϊό και άλλες κοινές λοιμώξεις περιλαμβάνουν τακτικό πλύσιμο των χεριών και υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται έντονα να εντοπίζουν, να διερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που ταιριάζουν με τον ορισμό της περίπτωσης 1. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν και να υποβάλλουν πληροφορίες για επιδημιολογικούς παράγοντες και παράγοντες κινδύνου στον ΠΟΥ και σε συνεργαζόμενους φορείς μέσω συμφωνημένων μηχανισμών αναφοράς. Οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ ή μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την παρακολούθηση της πηγής της ασθένειας. Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα, καθώς και οι στενές επαφές τους θα πρέπει να εξετάζονται για πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Ο ΠΟΥ συνιστά τη διενέργεια δοκιμών αίματος (με την αρχική ανέκδοτη εμπειρία ότι το πλήρες αίμα είναι πιο ευαίσθητο από τον ορό), δείγματα ορού, ούρων, κοπράνων και αναπνευστικού, καθώς και δείγματα βιοψίας ήπατος (όταν είναι διαθέσιμα), με περαιτέρω χαρακτηρισμό του ιού αλληλουχία. Άλλα λοιμώδη και μη λοιμώδη αίτια πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά κανέναν περιορισμό στα ταξίδια και/ή στο εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου εντοπίζονται κρούσματα, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες

Πηγή: who.int


Πηγή

Leave a Reply