Μητσοτάκης: Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας

Με το σύνθημα «Το είπαμε και το κάνουμε» ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του πριν από λίγο στο Twiiter  ανακοίνωσε το  τέλος εποχής για το ΔΝΤ στη χώρα μας, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,86 δισ. ευρώ των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα από το 1ο και το 2ο μνημόνιο.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στη συγκυρία και στη διεθνή αναταραχή που πηγάζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως παρά αυτή την διεθνή αναταραχή « η εθνική οικονομία μένει σταθερά στον δρόμο της προόδου και δίπλα στον πολίτη».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Twitter

Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας! Η κυβέρνηση, αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας, κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2010. Μια εποχή την οποία οι Έλληνες δεν πρέπει και δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά.

Σήμερα, παρά τη διεθνή αναταραχή, η εθνική οικονομία μένει σταθερά στον δρόμο της προόδου και δίπλα στον πολίτη. Το είπαμε, το κάνουμε!

Εξοικονομήθηκαν 230 εκατ. ευρώ

Με την τρίτη κατά σειρά πρόωρη αποπληρωμή από το 2019  η Ελλάδα εξοφλεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ τα οποία κανονικά έληγαν το 2024. Γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση για την ελληνική οικονομία  ύψους 230 εκατ. ευρώ από τόκους. 

«Πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση» χαρακτήρισε χθες κατά την ανακοίνωση της αποπληρωμής  των οφειλών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  τονίζοντας ότι κλείνει , έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«Σήμερα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αποπληρωμή που – υπενθυμίζεται ότι – ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας”.

Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Στο εξής, το ΔΝΤ θα έχει την υποχρέωση για την τυπική ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας όπως για όλα τα κράτη μέλη του αλλά όχι πλέον για τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που επέβαλε η ιδιότητα του ως δανειστής της χώρας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply