Φόρουμ Δελφών – Γεωργιάδης: Ο Πούτιν θέλει την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης 

Του Στέλιου Κάνδια

“Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πούτιν ποντάρει στην αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κρατών λόγω και των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων στις ίδιες τις κοινωνίες μας, πιστεύει στην πολιτική αποσταθεροποίηση” τόνισε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. 

Πιστεύω όμως, συμπλήρωσε, ότι στο τέλος πάντα οι δημοκρατίες κερδίζουν. 

Όπως επισήμανε ο υπουργός, το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι ομοσπονδία με κοινή πολιτική άμυνας και κοινή εξωτερική πολιτική διατηρώντας βέβαια τα κράτη έθνη. 

“Η Ευρώπη τώρα αισθάνεται και στρατιωτική απειλή. Θέλω τη Γερμανία ισχυρή και στρατιωτικά, το αξίζει, χαίρομαι που ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε αμυντικές δαπάνες 100 δισ. ευρώ. Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών είναι μια πιο σφιχτή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη που θα την παίρνουν σοβαρά, θα την υπολογίζουν” τόνισε.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη η Ευρώπη κινείτο με μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας. “Εμπιστεύτηκε την ενέργειά της στον αδίστακτο Πούτιν, κάπου έκανε λάθος. Δεν θα έπαιρνε την απόφαση ο Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία αν δεν είχε η Ευρώπη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Από την Κριμαία (2014), αν όχι από τη Γεωργία (2008) , η Ευρώπη έπρεπε να έχει κάνει στροφή στο ενεργειακό. Ο Πούτιν πίστευε ότι δεν θα κάνουμε τίποτα, δεν περίμενε ότι η Ευρώπη θα αντιδρούσε τόσο ενωμένα”.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι μετά τις σφαγές στην Ουκρανία “το να κάνεις στο εξής μπίζνες με τη Ρωσία θα είναι απολύτως αβάσταχτο. Η Ευρώπη έχει κάποιες αξίες”. 

“Η Ελλάδα δε θα ήταν στο ευρώ αν δεν είχε βοηθήσει η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ και σας ευχαριστώ γι’ αυτό δεν είμαι αγνώμων” δήλωσε δε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ ο οποίος μετείχε στη συζήτηση. 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply