Διαχρονική στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στους συνταξιούχους – Κίνημα Αλλαγής

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο ΚΤΕ Οικονομικών Κώστα Σκανδαλίδη, τον υπεύθυνο ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργο Μουλκιώτη και τον Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών, Γιάννη Κουτσούκο, συναντήθηκε στη Βουλή με εκπροσώπους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ενημέρωση για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι της χώρας, όπως το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων, των επιπτώσεων λόγω της ακρίβειας και κυρίως του φορολογικού εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΙΣΥ επεσήμαναν το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, σε σχέση με τα αναδρομικά που έλαβαν για τα έτη 2004-2014, αφού κατά τρόπο τουλάχιστον αμφιλεγόμενο η ΑΑΔΕ τους υποχρεώνει να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους, οι οποίοι ωστόσο έχουν κριθεί άκυροι από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής, ενημέρωσαν για την έγκαιρη ανάδειξη των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συνταξιούχους μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και κατάθεσης τροπολογιών. Ειδικά, για τις πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου ΕΚΑΣ, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του ζητήματος της αναδρομικής φορολόγησης των συνταξιούχων. 

Παράλληλα, εξέφρασαν την διαχρονική στήριξη της παράταξης στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων και δεσμεύτηκαν για νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, ώστε το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει για ποιον λόγο διατηρεί την αδικία εις βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων αλλά και γιατί η ΑΑΔΕ αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους με διαφορετικό τρόπο. Από την μιά έκανε αποδεκτές 1470 ενδικοφανείς προσφυγές με διάφορες ημερομηνίες κατάθεσης και από την άλλη αρνείται να διαγράψει τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί, χωρίς περαιτέρω χρονικούς περιορισμούς, σε όλους τους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, ανεξαρτήτως ενδικοφανών προσφυγών.


Πηγή

Leave a Reply