Χαιρετισμός Δημήτρη Μάντζου, στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Κίνημα Αλλαγής

Κύριε Πρόεδρε, 

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Κάθε κομματικό Συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία τόσο για την εσωκομματική δημοκρατία όσο και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Ενισχύει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποσαφηνίζει τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.

Το Συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Με τις συνέπειες της πανδημίας να συνεχίζονται. Με την εμβάθυνση της ενεργειακής κρίσης. Και ιδίως με την παράνομη και βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και γεωπολιτική κρίση.

Κρίσεις πολυεπίπεδες και σύνθετες, που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τολμηρό πολιτικό σχεδιασμό, για ξεκάθαρες θέσεις και αποτελεσματικές λύσεις, στα μεγάλα ζητήματα των πολιτών.

Τα κόμματα οφείλουν να απαντούν με γενναιότητα και καθαρότητα στα διλήμματα, που δοκιμάζουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της πολιτικής και κοινωνικής τους υπόστασης.  

Σε ζητήματα όπως ο εμβολιασμός, ως το κύριο αξιόπιστο εργαλείο της επιστήμης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οφείλει κάθε πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. 

Όπως επίσης και στην απερίφραστη καταδίκη μιας απάνθρωπης και φονικής εισβολής μιας χώρας σε άλλη κυρίαρχη κι ελεύθερη χώρα. Επιλογή που θα έπρεπε να είναι μονόδρομος για κάθε πολιτική δύναμη που εκφράζει έναν λαό με νωπά ακόμη τα βιώματα από την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και από την ανοχή που έδειξαν τότε οι ισχυροί της γης.

Όταν, λοιπόν, ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι πρόθυμος και να την προσφέρεις.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό του ουκρανικού λαού, απέναντι στη βάρβαρη εισβολή και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αξιακά, με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς γεωγραφικούς όρους κι αστερίσκους.

Η στάση κάθε κόμματος σε αυτά τα ζητήματα ακουμπά σε στοιχειώδεις πολιτικές αρχές. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία είναι ιδέες και αξίες, που υπερβαίνουν κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Να μην επιτραπεί, λοιπόν, η κοντόφθαλμη προσπάθεια αλίευσης ψήφου διαμαρτυρίας. Και τα νέα φυτώρια λαϊκισμού και εξτρεμισμού, όπως αυτά που πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Η αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και επιχειρήματα είναι πάντα γόνιμη. Χωρίς μανιχαϊσμό. Χωρίς «τεχνητούς διχασμούς». Ώστε να γίνει ξανά η Πολιτική «εργαλείο» για να ενισχυθεί η χώρα και ο λαός μας. Να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες.

Είναι, άλλωστε, η εποχή της συμπερίληψης. Τα «αρχηγικά» κόμματα και οι κλειστοί πυρήνες στελεχών γύρω από τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς ανήκουν στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα της συμμετοχής.

Ιδίως σήμερα.

Με τα αποτελέσματα της νέο-συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ να γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητά στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Η ακρίβεια και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι πλέον το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τη Eurostat. Έξι στους δέκα εργαζομένους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους δέκα περιόρισαν τις δαπάνες για θέρμανση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση παγκοσμίως, έχει μείνει από «καύσιμα». Το ζήτημα δεν είναι ότι δόθηκαν λίγα χρήματα, αλλά πάρα πολλά χωρίς στόχευση. 

Παράλληλα, ακολουθήθηκε μια εντελώς εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική, που αύξησε την εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο και την άφησε έρμαιο στις διεθνείς εξελίξεις. 

Ενώ ακόμη και σήμερα, ο κ. Πρωθυπουργός καθυστερεί εμμονικά να λάβει δραστικά μέτρα, ενώ μπορεί, εδώ και τώρα, να επιβάλει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με συμφέροντα που κερδοσκοπούν. 

Αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, πληρώνουμε τον εφησυχασμό της κυβέρνησης. Το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε μια αφάνταστη περιπέτεια για τον λαό μας. Το ΕΣΥ, μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που άλλαξαν την Ελλάδα, στήριξε την ελληνική κοινωνία. Όμως, η ΝΔ δεν έχει πράξει τίποτα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Δεν πιστεύει πραγματικά στο κοινωνικό κράτος. 

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρέχει τις ιδέες και τις προτάσεις για ένα σχέδιο κοινωνικής ευημερίας και ανθεκτικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες κάθε μελλοντικής κρίσης.

Με προοπτική για τους ευρωπαϊκούς λαούς, με κοινά εργαλεία αλληλεγγύης, χωρίς τις ιδεοληψίες που κρατούν την Ευρώπη καθηλωμένη σε μια ενιαία αγορά με ανύπαρκτους μηχανισμούς αντιμετώπισης των κρίσεων.

Για τον σκοπό αυτό, έχουμε τονίσει εξαρχής την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά το αυξανόμενο κόστος στέγασης για τη νέα γενιά είναι ένα οξύτατο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω των ευρωπαϊκών πόρων. Η Κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά το πρόβλημα, εντάσσοντας στο σχέδιό της την ανακαίνιση μόλις 100 κατοικιών. Την ώρα που η Πορτογαλία, για παράδειγμα, προχωρά στην κατασκευή 26.000 κατοικιών προς ενοικίαση για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και 7.000 επιπλέον κατοικιών στις μεγάλες πόλεις για ενοικίαση σε προσιτές τιμές. 

Βεβαίως, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε και από κοντά, η Πορτογαλία είναι ένα πετυχημένο μοντέλο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. 

Οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στο Μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πιο πλούσιοι. 

Για ποιον λόγο; Γιατί εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων γύρω από ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Αντίθετα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση Καραμανλή και ΝΔ. 

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Χρέος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων είναι να αναδείξουν τις επώδυνες πολιτικές της Κυβέρνησης και να αντιπαραβάλλουν λύσεις και εναλλακτικές με τρόπο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Μετά τη διακομματική εμπειρία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτούν πολιτικές επεξεργασμένες που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες και κι όχι απλά να ετεροκαθορίζονται από τις κυβερνητικές αστοχίες. 

Είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο. Χάρηκα όμως πραγματικά όταν παρατήρησα το μήνυμα «Αλλαγή» στα συνθήματα του Συνεδρίου, που για την δική μας παράταξη δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά γενετικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας.  

Θα ήθελα λοιπόν, αν μου επιτρέπετε, ως «παιδί της αλλαγής», να την διαχωρίσω από την παγίδα της «εναλλαγής». Της απλής εναλλαγής στους ρόλους της εξουσίας, της τακτικής του «άσπρου-μαύρου» και του «ώριμου φρούτου» 

Να σταθώ στη διαφορά της Εναλλαγής από την πραγματική Αλλαγή, όπως εκείνη που βίωσε ο τόπος κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αναπολούν σήμερα εκατομμύρια προοδευτικοί συμπολίτες μας. 

Η πραγματική Αλλαγή είναι η τόλμη για τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα δημόσια ανοικτά κι εξωστρεφή Πανεπιστήμια, η θωράκιση των κρατικών και πολιτειακών θεσμών, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Open Gov.  Η πραγματική Αλλαγή είναι ο διαρκής αγώνας για ισότητα, για εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων, για πραγματική Κοινωνική Δικαιοσύνη. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας.

Έτσι βιώνεται από τους πολίτες η Αλλαγή. Όχι μέσα από ρητορικές πλειοδοσίες και αναχρονιστικά συνθήματα.

Όποιος επενδύει στην πόλωση και το διχασμό δυναμιτίζει την προοπτική της χώρας.

Προοδευτική, λοιπόν, πολιτική, σε δύσκολους καιρούς, σημαίνει -όχι λόγια- αλλά πράξεις. Σημαίνει σύγκρουση με συμφέροντα και πρακτικές που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες.

Σημαίνει αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις. 

Με μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική πρόταση.

Επιμένουμε, λοιπόν, στην Πολιτική. 

Για να επιστρέψει η Αξιοπρέπεια στη ζωή των πολιτών.

Εύχομαι ειλικρινά οι εργασίες του Συνεδρίου σας να αποδώσουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Είμαστε εδώ να μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας.

Σας ευχαριστώ.


Πηγή

Leave a Reply