Υγειονομικό υλικό και είδη φιλοξενίας προσφύγων σε Ουκρανία, Μολδαβία και Σλοβακία

Ολοκληρώθηκε η αποστολή ιατροφαρμακευτικού και υγειονομικού εξοπλισμού καθώς και υλικού φιλοξενίας προσφύγων στην Ουκρανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία έπειτα από αίτημα των χωρών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα των χωρών και έστειλαν μεταξύ άλλων υγειονομικό εξοπλισμό αλλά και βασικά είδη για τη φιλοξενία των προσφύγων, όπως σκηνές, κουβέρτες, αδιάβροχα και μαξιλάρια.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έστειλε στη Μολδαβία που ζήτησε βοήθεια λόγω των προσφυγικών ροών σκηνές, κουβέρτες και μαξιλάρια. Αναλυτικά το υπουργείο προσέφερε 30 τεμάχια σκηνές πολλαπλών χρήσεων MPT II, επιφάνειας 40 m2, εξοπλισμένες με δάπεδα, συστήματα θέρμανσης και ελαφρύ εξοπλισμό. Οι σκηνές αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θερμαντήρες, φωτιστικά οροφής, θερμοστάτες. Ακόμη, το υπουργείο έστειλε 2.500 κουβέρτες και 1000 μαξιλάρια. Τα φορτηγά για τη Μολδαβία αναχώρησαν από την Ελλάδα στις 2/3 και 3/3 και αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης είναι 7/3 και 8/3.

Όσον αφορά τη Σλοβακία, που επίσης ζήτησε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τις προσφυγικές ροές, η χώρα, και συγκεκριμένα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έστειλε 30 τεμάχια σκηνές πολλαπλών χρήσεων MPT II, επιφάνειας 40 m2, εξοπλισμένες με δάπεδα, συστήματα θέρμανσης και ελαφρύ εξοπλισμό, καθώς επίσης και 2.500 κουβέρτες, 1000 μαξιλάρια και 5000 αδιάβροχα. Οι σκηνές, όπως και οι αντίστοιχες που στάλθηκαν στη Μολδαβία, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θερμαντήρες, φωτιστικά οροφής, θερμοστάτες. Τα φορτηγά για Σλοβακία αναχώρησαν από Ελλάδα στις 3/3 και 4/3 και αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης είναι 8/3 και 9/3.

Τέλος, η χώρα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ουκρανίας, που ζήτησε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και έστειλε ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό εξοπλισμό. Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας προσέφερε στην Ουκρανία μεταξύ άλλων 20. 000 ζεύγη ιατρικά γάντια λατέξ, 300.000 τεμάχια ιατρικές προστατευτικές μάσκες, 30.000 τεμάχια αναπνευστήρες (κατηγορία προστασίας όχι κατώτερη από FFP2), 8.000 τεμάχια προστατευτικές στολές, 1000 τεμάχια απολυμαντικά χεριών, 1000 τεμάχια προστατευτικά γυαλιά, ενώ ανάμεσα σε αυτά που στάλθηκαν είναι απινιδωτές, μόνιτορ ασθενούς UN300, παρακολούθηση ασθενών και καπνογράφος/CO2, ογκομετρική αντλία έγχυσης, συσκευή τεχνητού αερισμού των πνευμόνων και φορητή αναπνευστική συσκευή (τύπος τσάντας «Ambu») για ενήλικες και παιδιά.

Όλα όσα συγκέντρωσε το υπουργείο Υγείας, πρόκειται να μεταφερθούν σε κόμβο συγκέντρωσης υλικών στην Πολωνία. Το φορτηγό αναχώρησε από Ελλάδα στις 28/2 και αναμένεται η άφιξή του 5-6/3/2022. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply