Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Ως «ένα πολύ σπουδαίο νομοσχέδιο, το οποίο έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» περιέγραψε το νομοσχέδιο για την «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, τοποθετούμενος κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αναφερόμενος στη συγχώνευση της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ο κ. Πικραμμένος είπε ότι με τη νέα Αρχή θα αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις και ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτ. Χατζηγιαννάκης σημείωσε την ανάγκη για γρήγορους χρόνους απορρόφησης που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε να διαφυλαχθούν οι αρμοδιότητες της ΕΑΑΔΗΣΥ, ενώ χαρακτήρισε προβληματικό να είναι πρώην ανώτατοι δικαστικοί όλα τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου της νέας Αρχής.

Ενισχυμένη πλειοψηφία 3/5 για την επιλογή της ηγεσίας της νέας Αρχής, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, πρότεινε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου προανήγγειλε η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι σχέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις συγχωνευόμενες αρχές.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι ναι μεν τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των δύο αρχών ωστόσο και η νέα αρχή δεν θα είναι ανεξάρτητη καθώς δεν περιλαμβάνεται στις ανεξάρτητες αρχές που προβλέπει το σύνταγμα.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι τέτοιες αρχές παίζουν ρόλο θεματοφύλακα άσκησης πολιτικών που επιτάσσουν οι δανειστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply