«Το κόστος της ενεργειακής κρίσης είναι άδικο να το πληρώσουν μόνο οι πολίτες» – Κίνημα Αλλαγής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την σύνοδο των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου:

Η ανάγκη για κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι σημαντική. Δεν περιορίζει όμως τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος με τις επιλογές του για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας κατάφερε εν μέσω κρίσης να αυξηθεί η εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έστω και καθυστερημένα ανακάλυψε την κερδοσκοπία και την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς.

Οι συντηρητικές  ιδεοληψίες της κυβέρνησης οδηγούν σε νέες ανισότητες και έλλειμμα  ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η απάντηση μας είναι η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα  αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο θα πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, όπως πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έχουν ήδη εφαρμόσει οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας με τους οποίους συνομίλησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Το κόστος της κρίσης είναι άδικο να το πληρώνουν μόνο οι πολίτες, την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας εμφανίζουν υπερκέρδη.


Πηγή

Leave a Reply