Φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι ακόμα ορατές

Περιοδεία στην αγορά του Αιγάλεω και συζήτηση με καταναλωτές και καταστηματάρχες είχε την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Έμποροι και καταναλωτές, περιέγραψαν την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και εξέφρασαν τα παράπονά τους. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Κουμουνδούρου, «οι καταστηματάρχες της περιοχής έκαναν λόγο για τεράστια πτώση της κίνησης στην αγορά από το Νοέμβριο, η οποία κορυφώθηκε μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα ο τζίρος».

   Έμπορος, που όπως ανέφερε, διατηρεί κατάστημα στο Αιγάλεω 60 χρόνια, έλεγε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «Μιλάμε για λογαριασμούς που δεν αντέχονται. Όταν ο κόσμος πληρώνει ΔΕΗ, γκάζι, βενζίνη, σούπερμαρκετ, μετά τι να μείνει για εμένα; Είμαι 60 χρόνια στο σημείο. Μνημόνια, πανδημία, πόσο να αντέξουμε;». Ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ρούχων πρόσθετε: «Καθόλου δουλειά, σαν να μην υπήρξαμε όλο το χειμώνα. Σαν να ήταν κλειστά τα μαγαζιά…».

   Άλλη ιδιοκτήτρια καταστήματος, εξέφραζε φόβους για ακόμα πιο δύσκολες μέρες: «Τώρα είναι όλοι σε κατάσταση επιβίωσης. Αν κρατήσει ακόμη η κατάσταση αυτή, σε λίγο χρονικό διάστημα θα κλείνουνε ο ένας μετά τον άλλον, αφού είμαστε στον μισό τζίρο».
   ‘Αλλη καταστηματάρχης στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ενσυναίσθηση παρά μόνο προπαγάνδα». Ιδιοκτήτης καφέ έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα: «…Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, πολλοί δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν». Δημοτικός υπάλληλος εξέφραζε την δική του δύσκολη θέση: «Ο μισθός μου είναι 1.000 ευρώ και μου ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ από 250 ευρώ 680 ευρώ. Πώς θα βγάλω το μήνα;».

   Στην δήλωσή του μετά την περιοδεία, ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «λέει ψέματα, δείχνει ανοχή στα καρτέλ» και κατηγορεί την αντιπολίτευση για λαϊκισμό. «Επτά μήνες τώρα φωνάζουμε, καταγγέλλουμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και καρτέλ στην ενέργεια. Πριν από ένα μήνα στη Βουλή, του ζήτησα να παρέμβει και μου είπε πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Μετά την απόφαση της Κομισιόν και την οδηγία που έδωσε να φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάστηκε χθες να ψελλίσει ότι υπάρχουν κάποια κέρδη, αλλά δεν ξέρουμε πού θα τα βρούμε. Ενάμισι δισ. ευρώ σε αυτούς τους τελευταίους επτά μήνες. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη που ζει ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, οι καταναλωτές που παίρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Που έχει οδηγήσει σε ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, καθώς ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 7%».

   Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τους φόβους του ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές στην αγορά, και πρόσθεσε: «Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανόρθωσης της κοινωνίας, στήριξης των μικρών και μεσαίων, αντιμετώπισης αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας. Αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας της ΔΕΗ με τα γαλάζια παιδιά και τα golden boys που παίρνουν μισθούς από 8.000 ως 28.000 ευρώ, αλλά και των ιδιωτών που θησαυρίζουν στην πλάτη του καταναλωτή».

   Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του που ομνύουν στην αυτορρύθμιση της αγοράς, δεν μπορούν ούτε καν να το φανταστούν, όχι φυσικά να υλοποιήσουν».

   Κλείνοντας επανέλαβε την θέση του, ότι «μόνο μία κυβέρνηση προοδευτική, με κοινωνικό πρόσημο, που έχει στόχο και σχέδιο τη στήριξη της κοινωνίας, με ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι αναγκαίο μονάχα να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, αλλά πρέπει να μπει τώρα πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης στην ενέργεια, στη λιανική τιμή δηλαδή στον καταναλωτή, και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Να στηριχθεί η κοινωνία για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική ως χώρα και ως λαός». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply