«Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα-δεκανίκι» – Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη της Χαράς Κεφαλίδου στην εφημερίδα «Political»:

1. -Η ακρίβεια φαίνεται ότι αποτελεί “βραχνά” για τα νοικοκυριά και την Κυβέρνηση. Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και γιατί δεν εφαρμόζεται από τη κυβέρνηση;

Η ενεργειακή κρίση που συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία δεν πρωτοεμφανίστηκε με την εισβολή στην Ουκρανία. Τα σημάδια της τα έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό. Το βλέπαμε όλοι πλην της Κυβέρνησης, που χωρίς επιτελικό σχέδιο χειρίστηκε με καθυστέρηση ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται πολύ γρηγορότερα από τα μέτρα που λαμβάνονται. Έχουν περάσει μήνες που οι τιμές άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα ανεξέλεγκτα και οι προμηθευτές ενέργειας συνεχίζουν ακάθεκτοι να κερδοσκοπούν, γιατί μπορούν. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης δεν γίνεται μόνο με επιδόματα. Χρειαζόμαστε τόλμη και ένα ρεαλιστικό σχέδιο που σήμερα δεν μπορεί βέβαια να βελτιώσει την ζωή των πολιτών, μπορεί όμως να περιστείλει τις τραγικές συνέπειες του εκρηκτικού μείγματος ενός πολέμου, που μαίνεται δίπλα μας και της οικονομικής κρίσης που ήδη μας επηρεάζει.

2. -Η πανδημία “δείχνει και πάλι τα δόντια της”. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση “κλείνει τα μάτια” όπως για χάρη του τουρισμού;

Δεν ξέρω αν γίνεται για χάρη του τουρισμού ή η κυβέρνηση βιάζεται να φανεί ευχάριστη, διαφημίζοντας την επιστροφή σε μια εικονική πραγματικότητα. Πάντως, δείχνει να αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα, που δίνουν μια συνεχή αύξηση των κρουσμάτων μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Μπορεί να είναι σχετικά χαμηλές οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν γνωρίζουμε όμως εάν η επιδημία θα σταθεροποιηθεί ή αν θα κινηθεί ανοδικά. Ο κίνδυνος ενός ακόμη εαρινού κύματος είναι σίγουρο ότι τον τουρισμό και όχι μόνο, θα τον βλάψει ανεπανόρθωτα και τέτοιο περιθώριο δεν έχουμε. Τον τόνο της χαλάρωσης της συμπεριφοράς των πολιτών τον δίνει η ηγεσία. Συνεπώς θα περίμενα περισσότερη κυβερνητική σωφροσύνη.

3.Τι είναι αυτό που ενδεχομένως σας τρομάζει από τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Με τρομάζει το πόσο απροστάτευτες παραμένουν οι σύγχρονες κοινωνίες μπροστά στα σχέδια και τις επιδιώξεις ηγετών που χάνουν το μέτρο της λογικής.

Με τρομάζει η δυσκαμψία της Ευρώπης να προστατέψει την ασφάλειά της, να διαφυλάξει τις αξίες που οικοδόμησε και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Η Ελλάδα, βγαίνοντας από μια 10ετή κρίση και μια 2ετή πανδημία, είναι ευάλωτη στις αναταράξεις. Με ανησυχεί η τάση στο λαϊκισμό και η δημιουργία διχασμού της κοινωνίας σε περιόδους κρίσης. Το ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και το πληρώσαμε πανάκριβα. Θέλω να πιστεύω ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Η δύσκολη επόμενη ημέρα για τη χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, διάλογο και συναινέσεις. Είναι η κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου να διασφαλίσει την ενότητα και την κοινωνική συνοχή.

4. Είθισται σε περιόδους κρίσης, οι πολίτες να συσπειρώνονται γύρω από την εξουσία. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την ανοδική, όπως καταγράφεται, πορεία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Σκοπός μας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι να είμαστε χρήσιμοι. Η συντήρηση του παραδοσιακού δικομματισμού δεν έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Οι δύο “μονομάχοι”, μετά τον πρώτο καιρό, περιορίζονται σε ρηχές αντιπαραθέσεις, αφήνοντας στην άκρη τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη.

Στόχος μας είναι να είμαστε η πολιτική δύναμη που θα ανατρέψει το στείρο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις, δημιουργικές προτάσεις, ανάδειξη των προβλημάτων και στηλίτευση των ανεπαρκειών. Ο χώρος της λογικής και της συνέπειας που θα αναγκάσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να γίνει καλύτερο. Οι προοδευτικοί πολίτες το νιώθουν. Η συνέχιση της ανοδικής μας πορείας θα το αποδείξει.

5.Εκτιμάτε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές;

Η κυβέρνηση έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής θητείας της. Οι εκλογές θα έρθουν νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις. Το μόνο δεδομένο είναι πως διανύουμε μια ζοφερή περίοδο, σε αχαρτογράφητα νερά, στο κατώφλι μιας νέας εποχής που προβάλει απειλητική. Όποτε κι αν έρθουν, εμείς θα είμαστε παρόντες, με σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης που απευθύνεται, αφορά και αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

6. Ποια είναι τα μηνύματα που έστειλε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπό τη νέα ηγεσία;

Ανανέωση, δουλειά, συνεργασία και συστράτευση όλων. Πρώτο μας μέλημα είναι η στενή παρακολούθηση του σφυγμού της κοινωνίας των πολιτών και οι ανάγκες των παραγωγικών φορέων. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα δεκανίκι. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ο πολιτικός φορέας της σοσιαλδημοκρατίας με δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και ισχυρό κοινωνικό κράτος.


Πηγή

Leave a Reply