Τα σενάρια για το πετρέλαιο σε σύρραξη– Οι επιπτώσεις για τα νοικοκυριά– Οι κυβερνητικές αποφάσεις

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για το «μαύρο χρυσό» και το φυσικό αέριο σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, ενώ οι επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι σοβαρές. Παράλληλα, η κυβέρνηση πιθανόν να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς της σε περίπτωση σύρραξης.  

Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη έφτασαν μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι, και οι προβλέψεις είναι «μαύρες» για το μέλλον. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πετρέλαιο που θα φτάνει τα 150 δολάρια το βαρέλι και φυσικό αέριο που θα αγγίζει τα 200 ευρώ τη Μεγαβατώρα! Υπενθυμίζεται ότι το peak για το φυσικό αέριο ήταν τα 180 ευρώ η Μεγαβατώρα ενώ τώρα βρισκόμαστε στη ζώνη των 75 με 85 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Αυτό μεταφράζεται για την τσέπη μας με αύξηση του πληθωρισμού κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. 

Θα υπάρξει μοιραία μπαράζ ανατιμήσεων, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που λαμβάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχιστούν και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, και βεβαίως η ανάπτυξη θα υποχωρήσει. 

Το επίδομα ακρίβειας της κυβέρνησης κρίνεται πλέον από μια (ρωσική) κλωστή, γιατί τα χρήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να δώσει στους ασθενέστερους να χρειαστεί να τα βάλει στην άκρη για την ενισχυμένη και παρατεταμένη επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.    

Την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αναστείλει την πιστοποίηση του αγωγού NordStream 2 χλεύασε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Καλά. Καλώς ήρθατε στο γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε tweet του στα αγγλικά και τα γερμανικά. 

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply