Νάντια Γιαννακοπούλου: «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιόδους, όπου τα σύνορα δεν θα θεωρούνται πια δεδομένα»

Στην εντεινόμενη κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας αναφέρθηκε, κατά την τοποθέτηση της στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου  Δικαιοσύνης  για την «Κύρωση της Συνθήκης της Χάγης για τη διεθνή προστασία των ενηλίκων», η Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Συγκεκριμένα στην ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου, ανέφερε:

«Συζητάμε σήμερα το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, ενώ από χθες η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.Χθες ο κος Πούτιν διέβη τον Ρουβίκωνα. Ο κύβος ερρίφθη και ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε αργά χθες το απόγευμα στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που «καλύπτει» η ονομασία Ντονμπάς, παρά τις προσπάθειες ευρωπαίων ηγετών να τον αποτρέψουν. Η αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μίνσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.»

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα τάσσεται ασφαλώς υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Έχει χρέος να διαβουλευθεί και να συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή.

Η κατάσταση που δημιουργείται μοιάζει με καταιγίδα  που αλλάζει την εικόνα του πλανήτη. Επιστρέφουμε σε σκοτεινές περιόδους όπου τα σύνορα αρχίζουν  να μην θεωρούνται δεδομένα. Η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων να αντιμετωπίσει. Περίπου 100.000  Έλληνες και Ελληνόφωνοι κατοικούν στην Ουκρανία και μας αφορά το μέλλον τους. Η κρίση θα επιτείνει την οικονομική και ενεργειακή κρίση, θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού και τα οικονομικά δεδομένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα σαν την δική μας. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι που είναι μείζον και ανατριχιαστικά επικίνδυνο. Η «Θεωρία του ιστορικού  λάθους» που επικαλέστηκε ο Πούτιν δεν απέχει πολύ από τη αναθεωρητική λογική Ερντογάν και την επιθετικότητα της Τουρκίας, με ότι αυτό σημαίνει.

Αυτή ακριβώς την ώρα χρειάζεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια από όλους να συνεννοηθούμε, να χαράξουμε κοινή εθνική γραμμή.»


Πηγή

Leave a Reply