Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Περί ίσων αποστάσεων»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»:

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επιθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής με πρόφαση την πολιτική των ίσων αποστάσεων που λένε  κάποιοι ότι ασκεί το κόμμα μας.

Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα εφεύρημα ορισμένων γιατί έτσι τους βολεύει. Η Ν.Δ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ , ο καθένας με την δικαιολογία του, διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους επενδύοντας τα πολιτικά τους αφηγήματα με εύπεπτες ιστορίες.

Η Ν.Δ χάνει όπως προκύπτει απο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις την ηγεμονία στον μεσαίο χώρο και εδώ αρχίζει το vertigo. Τα ποσοστά της υπολείπονται απο την πολυπόθητη αυτοδυναμία παρότι με αντιθεσμικό τρόπο «προκήρυξε» και δεύτερες εκλογές μετά τις πρώτες με απλή αναλογική που θα γίνουν, όταν προκύψει παράθυρο ευκαιρίας. Ξορκίζει το σύνδρομο Ντράγκι και βλέπει να απομακρύνεται το επιτελείο απο τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Βλέπε Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης ,εφεδρικό στρατό μετακλητών, και τα υπόλοιπα λάφυρα του κομματικού κράτους.Θα ήθελε το Κίνημα Αλλαγής κυβερνητικό εταίρο, αγνοώντας προφανώς την δέσμευσή μας στην αυτόνομη πορεία και την ανυπαρξία διάθεσης αυτοχειριαστικής στις γραμμές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ,ακόμα και των φιλικών του μέσων,δεν προσεγγίζει την εκλογική του επίδοση του 2019.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί, χωρίς να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αφελής και αιθεροβάμων, ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία. Προσχωρεί έτσι στο σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης ,αφού κατα την γνώμη του και κόντρα στις προβλέψεις θα έχει την πρώτη θέση. Το σενάριο ξεδιπλώνεται, και στην δεύτερη φορά Αριστερά φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους ακροδεξιούς των ΑΝ.ΕΛ, με τους σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ για να διορθώσει συνχρόνως και το προπατορικό του αμάρτημα.Μπορεί ορισμένοι να έχουν κοντή μνήμη, αλλά η κοινωνία θέλει πειστικές εξηγήσεις και πώς οι χθεσινοί αποδιοπομπαίοι τράγοι βαπτίζονται αξιόπιστοι εταίροι.

Όμως σημασία έχει, όχι τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς,αλλά σε τι πολιτική εμείς είμαστε δεσμευμένοι απο προηγούμενες αποφάσεις και κυρίως απο την νωπή εντολή των 270.000 εντολέων της κοινωνικής μας βάσης. Αυτοί αποφάσισαν και κατά συνέπεια θα είμαστε απέναντι σε πολιτικές της Ν.Δ  που ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς. Θα είμαστε απέναντι στην υποβάθμιση του ΕΣΥ. Η αναγέννηση του ΕΣΥ κατέστη εκ των πραγμάτων εθνική υπόθεση και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι ιδεοληψίες της Ν.Δ και η μεροληψία της για τον ιδιωτικό τομέα υγείας δεν πρέπει να ακυρώσουν την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Μεταπολίτευσης.

Η θωράκιση της χώρας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή πολιτική  και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι τα πεδία που θα ασκήσουμε προγραμματική σοβαρή αντιπολίτευση, χωρίς λαικισμούς. Θα καταδείξουμε ότι οι σοσιαλδημοκρατικές επιλογές είναι αποτελεσματικές και είναι στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών της συντηρητικής παράταξης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική για την αντιμετώπιση που είχε και συνεχίζει να έχει στους θεσμούς.

Οι αρμοί της εξουσίας, είναι η θεσμική κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία του κράτους δικαίου και δεν προσφέρονται για κομματική λεηλασία. Η υποτροπή του λαικισμού και τα τσίγκινα σωβρακάκια ενδεχομένως να έχει ακροατήριο, αλλά σαφώς δεν έχει σχέση με την κυβερνώσα Αριστερά. Θα είμαστε απέναντι σε ό,τι ευτελίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς χωρίς συμψηφισμούς. Ίσες αποστάσεις δεν χωρούν σε τέτοιες περιπτώσεις,δεν είχαμε ποτέ, και θα έχουν την σκληρή κριτική μας.

Το Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει με τον αξιόπιστο πολιτικό του λόγο ,με την προοδευτική ταυτότητά του  και την αδιαπραγμάτευτη αυτόνομη πορεία.

Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει.


Πηγή

Leave a Reply