Γιώργος Αρβανιτίδης: «Ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και “έξυπνου” συστήματος διαχείρισης αποβλήτων»

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη σημαντικότητα τόσο της διαχείρισης των αποβλήτων όσο και της περιβαλλοντικής προστασίας. Και εξαιτίας αυτής της σημαντικότητας θα πρέπει να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής διοίκησης, δήμων, ιδιωτικών φορέων και εκπροσώπων με στόχους και κανόνες που θα τηρούνται από όλους.

Η διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία του Περιβάλλοντος θα πρέπει να πραγματοποιείται θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και καθαρούς κανόνες ως προς την αξιολόγηση των δράσεων διαχείρισης των αποβλήτων, το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την κοινωνική συμμετοχή/μέρισμα και το οικονομικό κόστος. Μέλημα όλων πρέπει να αποτελεί το τρίπτυχο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να διαμορφώσει ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις με βάση το σκεπτικό «Οικονομία – Κοινωνία – Περιβάλλον». Αφουγκράζεται την κοινωνία και την οικονομία, βάζει στόχους κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας. Το Κίνημα Αλλαγής συμμερίζεται την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και «έξυπνου» συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο θα καθορίζεται από τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κυκλική οικονομία και των σχετικών οδηγιών, με ορίζοντα το 2030.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη ρεαλιστικών στόχων, πόρων και δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων τόσο στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων όσο και στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων.

Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση, προκειμένου να προσεγγίσουμε ένα ποσοστό μόνο 10% των αποβλήτων που θα πηγαίνει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Ο κ. Αρβανιτίδης στη συνέχεια ξεδίπλωσε τους προβληματισμούς του ως προς την μείωση των αποβλήτων για ταφή και την επίτευξη του στόχου του 10%, το τέλος ταφής, τη μη ύπαρξη αναγκαίων χωροθετήσεων στην Αττική, το άγνωστο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος των σχεδιαζόμενων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων από την Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την ανάγκη τεράστιων πόρων ύψους 1 δις ευρώ που θα χρειαστούν για τον κατάλληλο εξοπλισμό τους μόνο οι Δήμοι της Αττικής.


Πηγή

Leave a Reply