Γιατί είχαμε αλλαγή σκηνικού στις αγορές με πτώση στις τιμές στην ενέργεια

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές είχαμε σήμερα Παρασκευή μετά τις χθεσινές εφιαλτικές ανατιμήσεις κυρίως στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο. Το πετρέλαιο χθες έφτασε στα 100 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει σήμερα στα 97 δολάρια. Το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε χθες σε τουλάχιστον 140 ευρώ τη Μεγαβατώρα για να αποκλιμακωθεί σήμερα στα 93 ευρώ τη Μεγαβατώρα. 

Παράλληλα, τα Χρηματιστήρια ήταν όλα «στο πράσινο» σήμερα σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική με θετικό πρόσημο. 

Γιατί είχαμε «αλλαγή σκηνικού» στις αγορές

Έχουμε το εξής παράδοξο, η Ρωσία στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τροφοδοτεί με μεγαλύτερες ποσότητες τους αγωγούς, και έχουν παίξει ρόλο οι κυρώσεις. Δεύτερον οι αγορές φοβήθηκαν χθες ότι ήταν προ των πυλών η επιβολή κυρώσεων για το Swift, κάτι που προσώρας δεν έγινε, ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δεν έπληξαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου ούτε τις εξαγωγές πετρελαίου.

Τι είναι το διεθνές σύστημα Swift 

To παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift αποτελεί θα έλεγε κανείς έναν «παγκόσμιο διακόπτη» που αν τον κατεβάσεις δεν μπορεί να γίνει καμία πληρωμή του χρηματοπιστωτικού συστήματος από και προς τη Ρωσία κάτι που εκτιμάται θα έπληττε το 4% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά θα έπληττε και την οικονομία της Ευρώπης που θα κινδύνευε να μείνει χωρίς φυσικό αέριο. 

Τι ισχύει με τις σημερινές κυρώσεις 

Πάντως, και οι σημερινές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία είναι σημαντικές, καθώς επιφέρουν πλήγμα στο 17% του τραπεζικού τομέα της χώρας. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες που έχουν μπει σε «μαύρη λίστα» η οποία είναι υπό διεύρυνση. Οι κάρτες αυτών των τραπεζών είναι άκυρες στο εξωτερικό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες των τραπεζών, ενώ και στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημοφιλείς υπηρεσίες όπως η Google pay και η Apple pay. Έχει μπει παράλληλα φρένο σε εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, έχουν «παγώσει» καταθέσεις στην Ευρώπη σε εισαγωγές εταιρειών στα Χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων. 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply