Δημήτρης Μάντζος: «Θέλουμε να γίνουμε η φωνή όσων δεν ακούγονται»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα  topontiki.gr και τον δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα, τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, για την αυτόνομη πορεία και τη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα του Κινήματος, καθώς και για τη σταθερή τοποθέτησή του απέναντι στον ελιτισμό της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή του:

Υπάρχει μία σύγχυση. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέλει ή όχι τις εκλογές; Από τη μία ψηφίσατε την πρόταση δυσπιστίας από την άλλη λέτε πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές λόγω πανδημίας. Μήπως δεν είστε έτοιμοι;

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την Κυβέρνηση λόγω της πολιτικής και τεχνοκρατικής της ανεπάρκειας και της αδυναμίας της να διαχειριστεί κάθε κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Η ψήφος αυτή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν συνδέεται με εκλογές, όπως σκοπίμως υποστηρίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Φυσικά, το Κίνημα δεν φοβάται τις εκλογές. Τις επιθυμεί, ώστε να αποτυπωθεί επίσημα η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αλλά δεν τις επιδιώκει με φωνές «εδώ και τώρα», κλείνοντας τα μάτια στη γκρίζα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με τις ολιγωρίες της Κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι ισχυριζόταν ότι με πενήντα θανάτους την ημέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για εκλογές και σήμερα με διπλάσιους αριθμούς αντιφάσκει. Η Κυβέρνηση, άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, είναι η μόνη που μπορεί να επιβάλει τις εκλογές. Ας το κάνει όποτε κρίνει. Εμείς, κάθε μέρα που περνά, θα είμαστε πιο έτοιμοι και πιο δυνατοί.

«Αυτόνομη πορεία», «Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» είναι δύο από τα κεντρικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη. Πώς μπορεί αυτό να γίνει;

Η αυτόνομη πορεία και η προοδευτική μας ταυτότητα είναι καταστατικοί σκοποί του Κινήματός μας, στοιχείο της ιστορικής μας παρακαταθήκης και δεσμεύσεις του Προέδρου Ανδρουλάκη. Δεν είναι μονόδρομος, είναι συνειδητή επιλογή. Απέναντι στον ελιτισμό της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς αντιπαραβάλλουμε τη δική μας θετική πρόταση. Είμαστε οι γνήσιοι εκφραστές των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών που παντού στην Ευρώπη κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μιλάμε και εργαζόμαστε για ισχυρό κοινωνικό κράτος, πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, κοινωνική δικαιοσύνη. Με αυτές τις αρχές και τις αξίες θα πορευτούμε. Όχι με «ίσες αποστάσεις» από τις άλλες παρατάξεις, αλλά με προσήλωση σε αυτά που εμείς πιστεύουμε και θέλουμε να καταφέρουμε.

Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί για απουσία θέσεων. Τι απαντάτε;

Η Κυβέρνηση ταλαιπωρείται από μια ανίατη βαρηκοΐα όσον αφορά στο Κίνημά μας. Αντίθετα με όσα λέει, εμείς είμαστε πάντα στην πρωτοπορία των παρεμβάσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Σε κάθε μεγάλη κρίση ήμαστε εκεί, με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις: πρώτα στην πανδημία -από το ξέσπασμά της ως σήμερα-, ύστερα στο πεδίο της ακρίβειας και πρόσφατα στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Η άρνηση της ΝΔ να αναγνωρίσει αυτό που βλέπουν όλοι οι πολίτες είναι δηλωτική της ανησυχίας που της προκαλεί η ενίσχυση του Κινήματος. Κάτι που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» που ασκεί πλέον συστηματικά η Κυβέρνηση απέναντί μας, αλλά και από τις προσωπικές -έως και ανοίκειες- επιθέσεις Υπουργών έως και του ίδιου του Πρωθυπουργού εναντίον του Προέδρου Ν. Ανδρουλάκη και των βουλευτών του Κινήματος.

Πώς μπορεί το ΚΙΝΑΛ να «μετασχηματίσει την ανάγκη έκφρασης της κοινωνίας σε πρωτότυπο πολιτικό λόγο»;

Για εμάς, αυτός είναι ο στόχος της ίδιας της ενασχόλησης με τα κοινά. Δεν νοείται πολιτική χωρίς τον πολίτη στο επίκεντρο. Η Κοινωνία, σήμερα, δεν εκφράζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανάγκες της νέας γενιάς, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανθρώπων του μόχθου και της παραγωγής δεν βρίσκουν έκφραση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Είναι αυτές οι ανάγκες, τα όνειρα και οι προσδοκίες που μας αγγίζουν. Το ισχυρό και διαχρονικό αίτημα για αξιοπρέπεια στη ζωή των πολιτών. Θέλουμε να γίνουμε η φωνή όσων δεν ακούγονται.

Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως στην κοινωνία επικρατεί φόβος και ανησυχία λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει το ΚΙΝΑΛ; Γιατί λέτε ότι «δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης»;

Η ακρίβεια είναι το επόμενο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Οι ανατιμήσεις είναι δυστυχώς ακόμη μπροστά μας. Καταθέσαμε ένα μίγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και βεβαίως επενδύσεις στις ΑΠΕ, γενναία αύξηση του προγράμματος «εξοικονομώ», με προτεραιότητα στο κοινωνικό τιμολόγιο, και άλλες δράσεις για ενεργειακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να υπερβεί τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις και να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για πραγματική ενίσχυση των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Αυτό το δόγμα πρέπει επιτέλους να ανατραπεί.  

Σας ανησυχούν τα υψηλά ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Μήπως μεγαλώνουν απότομα τις προσδοκίες;

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μια κοινωνική πραγματικότητα που είναι πλέον αισθητή. Η τάση ενίσχυσης του Κινήματος είναι πλέον ευδιάκριτη. Με σύνεση, πολλή δουλειά και αυτοπεποίθηση, συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα εμπρός. Είναι στο χέρι μας όχι μόνο να επαληθεύσουμε τις προβλέψεις αλλά και να τις ξεπεράσουμε. Κάθε ημέρα που περνά, ως τις εκλογές, που είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση. Αν κάποιοι, λοιπόν, δεν ανησυχούν από τη διαφαινόμενη νέα πραγματικότητα, αυτοί είμαστε εμείς.

Είστε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ μίας νέας εποχής με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπήρξατε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Τι διαφορετικό θα δουν οι πολίτες στην επικοινωνία του κόμματος;  

Η ιστορική παρακαταθήκη και το προσωπικό αποτύπωμα της Φώφης Γεννηματά είναι ανεξίτηλα. Σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, με Πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, προχωρά στη νέα εποχή με ανανεωμένη δυναμική και πραγματική ενότητα. Είμαστε όλοι εδώ, ενωμένοι, σε μια κοινή προσπάθεια να διατυπώσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση για τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο. Ως μέλος αυτής της δυναμικής ομάδας, θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ανταποκριθούμε συλλογικά στην ευθύνη της προβολής των θέσεων και του καθημερινού μας έργου. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με αμεσότητα και έγκαιρες παρεμβάσεις. Με λόγο σύγχρονο, κατανοητό και πάνω από όλα τεκμηριωμένο. Και πάντοτε, με τα μάτια στραμμένα στο αύριο.


Πηγή

Leave a Reply