ASEPTA: Μαλώνουν οι μέτοχοι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Σε αδιοίκητο έχει οδηγηθεί η γνωστή εταιρεία ASEPTA που βρίσκεται στα οικιακά φαρμακεία όλων των Ελλήνων. Η γνωστή εταιρεία που φτιάχνει γάζες, επιθέματα, επιδέσμους, κ.ο.κ έχει κλειδώσει εδώ και μια εβδομάδα εκτός κτιρίου τους εργαζομένους της επειδή δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι αρνούνται να διορίσουν διοίκηση. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να διοριστεί Προσωρινή Διοίκηση με αίτημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κλειδωμένοι έξω από τα γραφεία της εταιρείας, ετοιμάζονται να διορίσουν οι ίδιοι Προσωρινή Διοίκηση για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους

Συγκεκριμένα μετά το θάνατο του μεγαλομετόχου και διαχειριστή Κώστα Κουδούνα τα πράγματα πήραν τον κατήφορο για την εταιρεία ASEPTA, με την χήρα του 47χρονου εκλιπόντα να μην καταφέρνει να συνεννοηθεί με τους άλλους δύο μετόχους και συγγενείς που κατείχαν το υπόλοιπο 50%. Μάλιστα ο ένας εκ των μετόχων εκμεταλλευόμενος το διοικητικό αδιέξοδο φαίνεται ότι μέσω της συζύγου του ίδρυσε παρεμφερή εταιρεία, όπερ και αποξένωσε τα άμεσα συμφέροντα του από την ιστορική ASEPTA. Ο Κώστας Κουδούνας, επιχειρηματίας και πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ, χορηγός επί σειρά ετών των τμημάτων υποδομής (μέσω της εταιρείας Asepta) και ιδρυτικό στέλεχος των Supporters (ήταν επί τους ουσίας επικεφαλής όσο οι υποστηρικτές λειτουργούσαν ως κλειστό κλαμπ και αποχώρησε λίγο πριν το… άνοιγμα στον κόσμο) απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου του 2014 το πρωί στο σπίτι του, σε ηλικία μόλις 47 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη συγγενείς, φίλους και την ευρύτερη οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Κώστας Κουδούνας ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε το τιμόνι της εταιρείας και σύμφωνα με τους εργαζόμενους όσο ο ίδιος είχε τον πρώτο λόγο στην εταιρεία όλα πήγαιναν καλά για την εταιρεία και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο όρισε Προσωρινή Διοίκηση πριν από ένα εξάμηνο, η θητεία της οποίας έληξε και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν απέξω από το κτίριο κλειδωμένοι αφού κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη να συνεχίσει τη διαχείριση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους αγωνιούν για το μέλλον, την εργασία, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”, η οποία μάλιστα ζητά προσωπικές κυρώσεις σε βάρος των μετόχων. Μετά από επικοινωνία που είχε το kentroaristera.gr με το Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου κ. Άγγελο Ράπτη, μας ενημέρωσε ότι ήδη έχει ανατεθεί η υπόθεση σε νομικό γραφείο με εμπειρία στο εμπορικό δίκαιο και “εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητηθεί ο ορισμός προσωρινής διοίκησης με πρόταση προσώπων εκ των εργαζομένων”.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της “ΕΝΩΣΗΣ”:

“Περισσότεροι από 12 εργαζόμενοι με παρουσία πλέον των είκοσι ετών στη γνωστή εταιρεία ASEPTA-ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ ΑΒΕΕ (γάζες, επιθέματα, κ.λ.π) ήρθαν την περασμένη εβδομάδα αντιμέτωποι με το «λουκέτο», αφού προσερχόμενοι στην εταιρεία να εργασθούν βρήκαν την πόρτα της εν λόγω εταιρείας κλειστή. Σε επικοινωνία που είχαν με τους δύο κύριους μετόχους της εταιρείας προκειμένου να λάβουν εξηγήσεις, έλαβαν την απάντηση πως κανείς τους δεν έχει την αρμοδιότητα να προβεί στο άνοιγμα της εταιρείας γιατί ο ένας δεν διαθέτει κωδικούς για τον συναγερμό και ο άλλος που είχε την ευθύνη της διορισθείσας από το δικαστήριο προσωρινής διοίκησης, δε νομιμοποιείται πλέον να πραγματοποιεί διοικητικές πράξεις μετά το πέρας της θητείας της προσωρινής διοικήσεως. Αξίζει να σημειωθεί πως η απερχόμενη διοίκηση δεν φρόντισε πριν το πέρας της θητείας της να ορίσει κάποιον υπεύθυνο στο να ανοίγει και να κλείνει την εταιρεία.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου διοικητικής κρίσης μεταξύ των κύριων μετόχων, λόγω ασυμφωνίας μεταξύ τους να συγκροτήσουν νέο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρος των μετόχων να ζητήσει και να πετύχει τον ορισμό από το Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινής διοίκησης διάρκειας έξι μηνών. Η θητεία της προσωρινής αυτής διοικήσεως ολοκληρώθηκε στις 10/02/2022. Έως σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό οι μέτοχοι να προχωρήσουν σε συμφωνία προκειμένου να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι είναι κλειδωμένοι κυριολεκτικά εκτός επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι καθημερινά προσέρχονται για εργασία.

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» ξεκαθαρίζει προς τους μετόχους ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι και ότι πολύ σύντομα οι ίδιοι οι μέτοχοι σε ατομικό επίπεδο θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Τους καλούμε να επανέλθουν στο δρόμο της σοβαρότητας και της νομιμότητας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στην εταιρεία και τους εργαζομένους τους.

Καλούμε τα Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών να παρέμβουν άμεσα προς επίλυση της κατάστασης. Καλούμε και την Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας να πραγματοποιήσει έλεγχο και να επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρεία, ενώ ούτε οι μέτοχοι δεν πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι σε ότι αφορά τις ατομικές τους ευθύνες. Οφείλει η πολιτεία, αξιοποιώντας όλα τα νομικά εργαλεία, να προβεί σε καταλογισμό κυρώσεων σε ατομικό επίπεδο και οι πραγματικοί υπαίτιοι να απειληθούν με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ”

Να επισημάνουμε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, όρισε ημερομηνία συζήτησης με τους μετόχους και τους εργαζόμενους την Τετάρτη 23/3, δηλώνοντας, ωστόσο, τη δυσκολία  παρέμβασής της λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης, ενώ τους συμβούλεψε να πηγαίνουν κάθε μέρα στην εταιρεία και να καλούν την αστυνομία προκειμένου να γίνεται καταγραφή του γεγονότος.

Οι μέτοχοι της εταιρείας πάντως εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από μια διοικητική διαμάχη και έχουν ουσιαστικά παρατήσει το προσωπικό της εταιρείας στην τύχη του.

Leave a Reply