Αναστασία Σιμητροπούλου: «Σκοπός της παράταξης είναι η αυτοοργάνωση και η πρόσκληση στους πολίτες»

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Αναστασία Σιμητροπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thecaller.gr και τη δημοσιογράφο Ευδοκία Λελεδάκη, μίλησε για τη στάση αλλά και τους στόχους που έχει θέσει το Κίνημα για την μετέπειτα πορεία του.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κυρία Σιμητροπούλου, πρόσφατα αναλάβατε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ και αντίστοιχα είδαμε και σε άλλες θέσεις «κλειδιά» νέους ανθρώπους. Είναι από τους βασικούς στόχους του Νίκου Ανδρουλάκη να ανανεώσει το κόμμα;

Από τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, οι συμπολίτες μας, μας έδειξαν την εμπιστοσύνη που απαιτείται έτσι ώστε το Κίνημα Αλλαγής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σκοπός της παράταξης είναι η συνοχή, η συλλογικότητα, η εμπειρία και η ανανέωση. Επίκεντρο είναι ο πολίτης και απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας αλλά και στους νέους. Υπάρχουν άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας με προοδευτικό, ρεαλιστικό λόγο και νέες ιδέες, που θέλουν να προσφέρουν και να ενώσουν την φωνή τους με τη δική μας. Σε όλη όμως αυτή την προσπάθεια κρατάμε και σεβόμαστε την ιστορική παρακαταθήκη μας και την εμπειρία.

Παρ΄όλα αυτά, το κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρό ηλικιακό πρόβλημα όσον αφορά τους ψηφοφόρους του. Πώς θα προσελκύσει η Παράταξη νεότερες γενιές; Πώς θα καταφέρει, δηλαδή, να τους πείσει;

Είναι γεγονός ότι η νέα γενιά έχει απογοητευθεί από την Πολιτική και όχι άδικα. Έχει την διάθεση συμμετοχής και ενεργούς δράσης αλλά υπάρχει διστακτικότητα. Ζούμε μέσα στην κοινωνία και έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς.

Βασική επιδίωξη του Κινήματος Αλλαγής είναι να αλλάξει αυτή η πεποίθηση. Και αυτό γίνεται όταν διευρύνεις τους ορίζοντες σκέψης, όταν μεταδίδεις με τις θέσεις και κυρίως με τις πράξεις σου ότι έχεις ως πυλώνα την αξιοκρατία. Όταν δημιουργείς καθαρές σχέσεις και προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις.

Ένα μεγάλος μέρος δε των 270.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου ήταν νέοι και είναι ένα πρώτο δείγμα της σχέσης μεταξύ της παράταξης και των νέων.

Έρευνα της abacus έφερε το Κίνημα Αλλαγής σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε εσείς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων;

Οι δημοσκοπήσεις είναι το  εργαλείο με το οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση των πολιτών απέναντι στις παρατάξεις. Είναι σίγουρο ότι η ανοδική τάση της παράταξης μας σημαίνει ότι η κοινωνία βλέπει θετικά τις προτάσεις και τις θέσεις μας, τον προοδευτικό μας λόγο, συγχρόνως όμως μας δημιουργεί και την ευθύνη να σεβαστούμε σκληρά και σταθερά και να συνεχίσουμε την πορεία μας.

Η καλύτερη όμως δημοσκόπηση είναι της Ελληνικής Κοινωνίας στις εκλογές.

Βλέπουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την πανδημία όσο και για την ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες, ενώ από την κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάτε ίσες αποστάσεις από ΝΔ και αξιωματική αντιπολίτευση;

Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις αλλά σαφείς και μεγάλες αποστάσεις.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε απέναντι και στον ελιτισμό της Κυβέρνησης και στον λαϊκισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ασκούμε κριτική σε κάθε κατάσταση και πράξη που είναι αντίθετα στις αξιακές μας αρχές. 

Ασκούμε κριτική στην διακυβέρνηση της ΝΔ καθώς οι χειρισμοί της τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας, όσο και στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων αλλά και στην ακρίβεια απέδειξαν ότι το επιτελικό Κράτος απέτυχε.

Κρατάμε όμως αποστάσεις και στην τοξικότητα, στην πόλωση και στις άγονες συγκρούσεις που και οι δύο επιδιώκουν αλλά συγχρόνως δείχνει την πολιτική τους απόγνωση. Είμαστε απέναντι σε κάθε προσβλητική συμπεριφορά αλλά και σε κάθε αντιθεσμική κίνηση και πράξη που προσβάλλει την εικόνα του Κοινοβουλίου.

Σε αυτήν την κατάσταση αντιπαραβάλλουμε τη θετική μας πολιτική πρόταση.

Ποιος είναι ο ιδεολογικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής;

Αυτόνομη πορεία, με ρεαλιστικές και προοδευτικές προτάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις. Η σοσιαλδημοκρατική παράταξη έχει ως επίκεντρο τον πολίτη, σεβασμό στους θεσμούς, ισχυρό κοινωνικό κράτος, ανταγωνιστική παραγωγική βάση. Αυτοί είναι οι πυλώνες και με αυτούς πολιτευόμαστε.

Σε όλη δε την Ευρώπη οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφουν δυναμικά για να προσφέρουν λύσεις για τις ανισότητες, βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό Κράτος.

Να αναμένουμε την επιστροφή παλαιότερων στελεχών; Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα όπως αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη…

Σκοπός της παράταξης είναι η αυτοοργάνωση και η  πρόσκληση στους πολίτες. Σε όλα τα δυναμικά κοινωνικά στρώματα, σε όλους που πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος.  Η σοσιαλδημοκρατία απευθύνεται σε όποιον διαθέτει και επιδιώκει τον ρεαλιστικό και προοδευτικό λόγο. Απευθυνόμαστε σε αυτές τις ομάδες και είμαστε εδώ για να τις κινητοποιήσουμε.

Άλλωστε επιδίωξη μας είναι η λειτουργία των οργάνων της παράταξης με όρους δημοκρατικούς και διαφανείς.

Θα δούμε μεγάλες αλλαγές στο κόμμα, ενόψει και του συνεδρίου της Παράταξης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες;

Από τις 13 Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα η παράταξη έχει δείξει τα δείγματα της, ότι αποτυπώνει μία νέα νοοτροπία, μία λύση που αφουγκράζεται την κοινωνία και ότι με σταθερά βήματα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της. Στοίχημα μας είναι η αυτοοργάνωση σε κάθε πόλη και σε κάθε Περιφέρεια αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.


Πηγή

Leave a Reply