Αναστασία Σιμητροπούλου: «Απέναντι στην πόλωση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς επιλέγουμε να επιμένουμε στην πολιτική»

Συνέντευξη της Αναπληρωτρίας Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Αναστασίας Σιμητροπούλου στο «thesocialist» και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου

Το τελευταίο διάστημα και ιδιαιτέρως από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και έπειτα παρατηρείτε μια καθαρά ανοδική τροχιά του Κινήματος στις μετρήσεις. Σε ποιους παράγοντες θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η άνοδος; Είναι κατά την άποψή σας εφικτός ο στόχος της 2ης θέσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις είναι το εργαλείο με το οποίο αποτυπώνεται η εκτίμηση του και πρόθεση του πολίτη απέναντι στις παρατάξεις. Η σταθερή ανοδική πορεία της παράταξης μας, δείχνει ότι οι συμπολίτες μας, εμπιστεύονται με τον ρεαλιστικό και προοδευτικό λόγο, θέσεις και προτάσεις μας. Η Σοσιαλδημοκρατική παράταξη καθημερινά κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια ανθεκτική οικονομία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Συγχρόνως όμως αποτυπώνει και την ευθύνη που έχουμε αναλάβει, να δουλέψουμε σκληρά και συστηματικά. Τίποτε δεν κερδίζεται μόνο του αλλά με συλλογική προσπάθεια και σταθερή πορεία.

Η καλύτερη όμως δημοσκόπηση είναι της Ελληνικής Κοινωνίας στις εκλογές,  με μόνο στόχο την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίνημα Αλλαγής δέχεται τα πυρά της Κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί το κόμμα ότι κρατάει ίσες αποστάσεις, όσο αφορά το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βαθύτερα αιτία αυτής της επίθεσης; Γιατί κατά την γνώμη σας η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η συνεχής αναφορά της Κυβέρνησης έχει τις εξής αναγνώσεις :  η ανοδική τάση της παράταξης μας αλλά και η στοχοπροσήλωση μας στην αυτόνομη πορεία, στις καθαρές και τεκμηριωμένες λύσεις και στην εποικοδομητική αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει αμηχανία στην Κυβέρνηση. Επιπλέον υπάρχει πανικός καθώς ο δικομματισμός εξαφανίζεται καθώς υπάρχει μία νέα εναλλακτική λύση. Ο πανικός δε αυτός είναι λογικός καθώς είναι αυτονόητο ότι βόλευε η μέχρι πρότινος εναλλαγή ανάμεσα στην Κυβέρνηση του χθες και στην Κυβέρνηση του σήμερα, η αντιπαράθεση του ποιος για παράδειγμα απέτυχε περισσότερο στην διαχείριση των καιρικών φαινομένων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ ακολούθησε αρχικά τον δρόμο της αποδοχής του ΚΙΝΑΛ θεωρώντας βέβαιη την κατά την δική της εκτίμηση «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Εμείς όμως ακολουθήσαμε την κανονική αντιπολίτευση.

Βλέποντας λοιπόν ότι υπάρχει απώλεια και μείωση των ποσοστών της επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης με ανοίκειες επιθέσεις τόσο κατά του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη όσο και κατά των βουλευτών μας, αλλά και με το αφήγημα των ίσων αποστάσεων.

Κοινός παρονομαστής είναι η προσπάθεια να μας περιορίσει και να συνεχίσει ο δικομματισμός. Όμως η παράταξη μας δεν περιορίζεται και δεν καθοδηγείται.

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε αλλά συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας.

Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις, αλλά σαφείς αποστάσεις. Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά του κ. Πολάκη αλλά κρατάμε αποστάσεις και σε κάθε θεσμική κίνηση, πράξη και ενέργεια που προσβάλλει τους Δημοκρατικούς θεσμούς και την εικόνα του Κοινοβουλίου.

Απέναντι στην  πόλωση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς επιλέγουμε να επιμένουμε στην Πολιτική. Οι πολιτικές κραυγές δείχνουν πολιτική απόγνωση. Η τοξικότητα και η πόλωση στην οποία πρωταγωνιστούν και επενδύουν δεν γίνονται δεκτά από την κοινωνία. Οι διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία τους προσπερνούν.

Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν πολιτευθήκαμε και δεν θα πολιτευθούμε με μεζούρα. Ενώνουμε την φωνή μας με τους πολίτες οι οποίοι αναζητούν ψύχραιμες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παρά το γεγονός ότι οι πανδημικοί δείκτες (ημερήσια κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι) βρίσκονται σταθερά σε υψηλό επίπεδο η κυβέρνηση αποφάσισε την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Πως κρίνετε αυτή την απόφαση; Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι σημαντικότερες αστοχίες που έγιναν εκ μέρους της Κυβέρνησης της ΝΔ στην διαχείριση της πανδημικής κρίσης;

Η Ελλάδα δυστυχώς έχει μία από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες. Είναι 3η στην Ε.Ε, 7η στον κόσμο ως προς την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι σκληροί δείκτες αποδεικνύουν το έλλειμμα της Κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας. Αντί για διαχείριση επιδημίας, έκαναν διαχείριση πολιτικού κόστους. Η Ελλάδα αυτή την χρονική περίοδο βιώνει την πανδημία σαν να μην υπάρχει το εμβόλιο.

Ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα η Κυβέρνηση προχώρησε σε πολυδάπανες καμπάνιες  χωρίς να εστιάσει στην σωστή πληροφόρηση και μετάδοση και επικοινωνία του μηνύματος προς τους πολίτες: ότι η λογική είναι η επιστήμη και η επιστήμη είναι το εμβόλιο. Και αυτό καθώς η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πέρυσι κήρυττε την λήξη της πανδημίας με το τελευταίο μίλι ενώ πρόσφατα (τέλη Δεκεμβρίου 2021) η αναπληρώτρια Υπουργός

Υγείας, μιλούσε για επιστροφή στην κανονικότητα. Υποτίμησαν την όμικρον αλλά και την κανονικότητα των Χριστουγέννων. Δημιούργησαν με αυτές τις πρακτικές κλίμα χαλαρότητας και εφησυχασμού. Περιθωριοποίησαν τους επιστήμονες (μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα) και θεωρούσαν ότι μπορούν να εκφράζουν άποψη ως ειδικοί. Εμείς σεβόμαστε

τους ειδικούς, σεβόμαστε τους επιστήμονες και θεωρούμε την δική τους άποψη ως καθ’ ύλην αρμόδια για την πορεία της πανδημίας.

Ως προς το ΕΣΥ: δεν ενίσχυσαν το Εθνικό σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν υποστελεχωμένα νοσοκομεία αλλά και νοσοκομεία δύο ταχυτήτων, καθώς στα νοσοκομεία της περιφέρειας και επαρχίας η θνητότητα είναι πολύ υψηλή. Δεν ενίσχυσαν το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας έτσι ώστε να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία.

Ευτυχώς το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παρέμεινε υψηλά και ακόμα βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Η παράταξη μας εκτός από τα μέτρα που είχε προτείνει και εξακολούθησε να προτείνει καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας (ενίσχυση ΕΣΥ και πρωτοβάθμιας φροντίδας, διεύρυνση των σημείων του ΕΟΔΥ, αύξηση μέτρων στα σχολεία), προχωρήσαμε και σε καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας «Ελπίδα» προκάλεσε πληθώρα προβλημάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας με αποκορύφωμα ίσως των εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό. Ποιες ήταν κατά την δική σας γνώμη οι αστοχίες, τα λάθη και οι παραλείψεις εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού που οδήγησαν στην ταλαιπωρία και στον κίνδυνο τους πολίτες;

Η κυβέρνηση ύστερα από την Μήδεια αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Καλοκαιριού, προχώρησε στη σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Διαβεβαίωνε μάλιστα ότι δημιούργησε την υποδομή εκείνη που ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο καθώς είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παρά την έγκαιρη πρόγνωση από την ΕΜΥ, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης απέδειξαν όχι Επιτελικό Κράτος αλλά Επιτελικό Χάος: Στον προγραμματισμό, στην αντιμετώπιση, στην δράση και στην ενημέρωση.

Περιορίστηκαν σε συσκέψεις (όπου ούτε πρακτικά δεν τηρούνταν τελικά) και συστάσεις.

Σαφέστατα υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά είναι μόνο αυτό; Φταίει η κλιματική αλλαγή και μόνο;  Φταίει η κλιματική αλλαγή που ενώ ήξεραν την χρονική έλευση και σφοδρότητα  του καιρικού φαινομένου δεν έκαναν τίποτα; Όχι βέβαια δεν έκαναν τίποτα γιατί πολύ απλά δεν είχαν σχεδιάσει την απαιτούμενη δομή.

Χιλιάδες συνάνθρωποι μας εγκλωβίστηκαν σε κεντρικές και μη αρτηρίες, άνθρωποι με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από μία εβδομάδα. Χαρακτηριστική δε είναι και η αδράνεια ως προς την συνδρομή για βοήθεια και ενημέρωση των πολιτών. Μετά από τουλάχιστον οχτώ ώρες τα πεζοπόρα τμήματα του στρατού πήραν εντολή για παροχή βοήθειας.

Ούτε στην απόδοση ευθυνών δεν υπήρξε συντονισμός. Έφταιγε η ΕΜΥ, έφταιγαν οι πολίτες, έφταιγε η Περιφέρεια, έφταιγε η Αττική οδός, έφταιγε που το χιόνι έπεσε ημέρα και όχι νύχτα. Ο μόνος που δεν έφταιγε ήταν η Κυβέρνηση, η οποία ανεξάρτητα από τις επιμέρους ευθύνες είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την ασφάλεια των πολιτών.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς, μια αύξηση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Με ποιους τρόπους η Πολιτεία πρέπει να αποτρέψει τέτοιου είδους περιστατικά; Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, όσο αφορά την ποινική μεταχείριση των θυτών;

Τα τελευταία χρόνια Παγκοσμίως, η άσκηση κάθε μορφής βίας εναντίον των γυναικών αυξάνεται αλματωδώς, παίρνοντας διαστάσεις πανδημίας, ενώ η πρόοδος για την εξάλειψη της είναι βραδυκίνητη.

Στην Ελλάδα μέσα στο έτος 2021, πάνω από 5.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα έμφυλης βίας, (γραμμή 15900)  ενώ οι γυναικοκτονίες έχουν ανέλθει σε 17. Εκρηκτικές δε διαστάσεις λαμβάνουν τα φαινόμενα βίας που ασκούνται εντός του ενδοοικογενειακού πλαισίου.

Πως φθάσαμε όμως μέχρι εκεί;  Φταίει η πανδημία και ο εγκλεισμός στα σπίτια;

Σίγουρα όχι, η κατάσταση αυτή απλά επέτεινε το φαινόμενο.  Η αιτία οφείλεται σε μια από ετών εγκαθιδρυμένη αντίληψη και κουλτούρα μισογυνισμού και επιβολής επιτρεπτικής εξουσίας και επιβολής.

Η βία δεν είναι θέμα ηλικίας και ανάγκης, δεν είναι θέμα μορφωτικού επιπέδου, είναι αντίληψη για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να φθάσεις λοιπόν στην εξάλειψη πρέπει να αναζητήσεις την αιτία και να την απαλείψεις.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να καταρτισθεί Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης και Δράσης σε συνδυασμό με τον συντονισμό όλων των σχετικών φορέων:

-Μηχανισμός Προστασίας και υπεράσπισης θύματος

-Αστυνομικές Αρχές και Νομοθεσία – Θεσμικό Πλαίσιο

– Εργαλεία απόδοσης Δικαιοσύνης

– Κουλτούρα – Νοοτροπία

– Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η κοινωνία μας αισθάνομαι ότι είναι πιο έτοιμη από ποτέ καθώς ενώνεται με την φωνή του θύματος. Δεν κλείνει τα αυτιά και τα μάτια, όπως γινόταν λίγα χρόνια πριν. Δεν κλείνει την πόρτα του σπιτιού του, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Συμπαραστέκεται στο θύμα, του δίνει δύναμη ψυχική και το προστατεύει. Του δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας και ανοίγει την πόρτα και σε άλλες γυναίκες να αποκαλύψουν τα αδικήματα που υφίστανται.

Η κοινωνία,  μας δείχνει τον δρόμο αλλά και την ευθύνη ότι πρέπει να πράξουμε άμεσα έτσι ώστε η δυναμική αυτή να διαχυθεί σε όλους τους φορείς που σχετίζονται.


Πηγή

Leave a Reply