Νίκος Ανδρουλάκης: «Στόχος μου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές»

Σημεία συνέντευξης Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Πανδημία

Σχολεία ανοιχτά, αλλά με αυστηρότερα πρωτόκολλα

Τα σχολεία άνοιξαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με μόνη εξαίρεση την Ολλανδία, αλλά με πολύ αυστηρότερα πρωτόκολλα από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. 

Δηλαδή, με λιγότερα κρούσματα έκλειναν οι αίθουσες. Υπήρχε προετοιμασία για τηλεκπαίδευση και για εκ περιτροπής εκπαίδευση, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ναι στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά με αυστηρότερα πρωτόκολλα. 

Μεικτό σύστημα για τεστ

Η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου όλα τα τεστ γίνονται δωρεάν είναι η Δανία. 

Εμείς προτείναμε ένα μεικτό σύστημα. Πολλά δημόσια σημεία όπου θα γίνονται δωρεάν PCR και rapid τεστ για να μην υπάρχουν ουρές, να μην υπάρχει υψηλό κόστος για τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα. 

Και γρήγορη ιχνηλάτηση και συγχρόνως χαμηλότερο πλαφόν, είπαμε στα 40 ευρώ ανώτατο όριο. Η Κύπρος είχε ανώτατο όριο τα 50, αλλά το κόστος μέσα από την ελεύθερη αγορά ήταν από 25 έως 40 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι τόσους μήνες η κυβέρνηση μας είχε να πληρώνουμε 60 ευρώ το PCR στον ιδιωτικό τομέα.

Η Όμικρον επειδή έχει πάρα πολύ μεγάλη εξάπλωση, άρα πολλαπλάσιους διαγωνιστικούς ελέγχους, οι χώρες αλλάζουν το μίγμα, με περισσότερα rapid και λιγότερα PCR για γρηγορότερη ιχνηλάτηση. 

Υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό

Σε αυτό το θέμα έχω πει καιρό τώρα ότι πρέπει να υπάρχει ηλικιακή υποχρεωτικότητα, αλλά και για δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα ακροατήρια. 

Ποια θα είναι αυτή η υποχρεωτικότητά; Είδαμε σήμερα να διαφωνούν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Πέτσας με τον κ. Οικονόμου είπαν διαφορετικά πράγματα. 

Αυστηρό COVID pass

Εμένα η θέση μου είναι η λύση που εφαρμόζει η Ιταλία, το αυστηρό covid pass. Όσοι είναι εμβολιασμένοι πάνε παντού, όσοι είναι ανεμβολίαστοι πάνε με τεστ σε τράπεζες, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Αυτό βοηθά να υπάρχει μία πίεση, το κράτος να προστατέψει τη ζωή αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά και των άλλων συνανθρώπων. Συμφωνώ [για την υποχρεωτικότητα] όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και σε επίπεδο Δημοσίων λειτουργών. 

[Για πρόστιμο] δεν συμφωνούν μεταξύ τους στην Κυβέρνηση. Ας συμφωνήσουν τι θέλουν να κάνουν και να το εφαρμόσουν. Η δική μας πρόταση είναι το αυστηρό Covid pass. 

Η κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα

Βοηθά το εμβολιαστικό πρόγραμμα όταν στέλνει ένα μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας; Δεν το λέει κανείς στην Ευρώπη, ούτε ο ΠΟΥ. Δεν πήρε το μάθημα ο κ. Μητσοτάκης πέρσι τον Φεβρουάριο όταν είπε ότι είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει την Γαλλία και την Ισπανία στους θανάτους ανά εκατομμύριο. Θέλει περισσότερη υπευθυνότητα από την Κυβέρνηση. Στέλνει λάθος μηνύματα.

Ακρίβεια

Γενναία αύξηση κατώτατου μισθού άμεσα και μείωση ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα

Υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες λύσεις και οι μακροπρόθεσμες. Βραχυπρόθεσμα πρέπει να υπάρξει μία γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά προϊόντα. Γενναία αύξηση αύριο, όχι σε βάθος χρόνου για να έχει ο κ. Μητσοτάκης αιχμάλωτους τους ευάλωτους Έλληνες λέγοντας ότι θα γίνει αυτό τον Αύγουστο. 

Αυτό δεν είναι θεσμικές παρεμβάσεις, αυτό είναι πελατειακό κράτος.

Ταμείο Ανάκαμψης

Για τα μακροπρόθεσμα, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Να αξιοποιήσουμε πόρους για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, να θωρακίσουμε και τους πιο ευάλωτους σε νέες κρίσεις για να μην έχουμε ενεργειακές ανισότητες και ενεργειακή φτωχοποίηση. 

Ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Πρώτον εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες που αφορούν μεταποίηση, κτηνοτροφικό τομέα, αγροτικό τομέα, για να πέσει το κόστος παραγωγής και χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε στέγες έτσι ώστε οι φτωχότεροι Έλληνες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές, να επιδοτούνται και να έχουν μια ασφάλεια για το μέλλον. Επίσης μία πολύ σοβαρή λύση είναι η επέκταση του «Εξοικονομώ», μπορεί να γίνει μία ναυαρχίδα για να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες ακραίες καταστάσεις στο μέλλον. 

Ενέργεια

Πρέπει η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις για το φυσικό αέριο. Να πέσει το κόστος μέσα από κοινές παραγγελίες, για να σταματήσει το γεωπολιτικό παιχνίδι που υπάρχει.

Επιδοτήσεις πρέπει να δοθούν αλλά κι αυτές είναι στα βραχυπρόθεσμα εργαλεία. Να μιλήσουμε μακροπρόθεσμα και στρατηγικά. Πρέπει πέρα από αυτά που σας είπα για την εγχώρια στρατηγική για τις ΑΠΕ, όχι μόνο μεγάλα πάρκα, αλλά και διάχυση αυτής της νέας αν θέλετε πολιτικής που πρέπει να γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε άλλες κατηγορίες και για περισσότερους Έλληνες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Πρέπει όπως όλοι μαζί παραγγείλαμε εμβόλια και ρίξαμε το κόστος και είχαμε από τα πιο επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο, να προχωρήσουμε σε κοινές παραγγελίες, λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις. 

Ανάταξη του χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης

Κάνουμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια να ανατάξουμε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Είμαι πολύ αισιόδοξος, φάνηκε από τη συμμετοχή που είχαμε στις εκλογικές μας διαδικασίες.

Χιλιάδες Έλληνες πολίτες επιδιώκουν ένα κόμμα του προοδευτικού λόγου, του ρεαλιστικού λόγου να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα.

Είμαι έτοιμος και εγώ και τα στελέχη μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά για να απαντήσουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Όνομα του κόμματος

Θα το αντιμετωπίσουμε θεσμικά στο Συνέδριό μας. Σίγουρα στο όνομα θα υπάρχει η λέξη ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό είναι μία προτεραιότητα που βάζουν πολλοί υποστηρικτές.

Οργάνωση – θέσεις «κλειδιά», συνηποψήφιοι

Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε ανακοινώσει κρίσιμες θέσεις – κλειδιά που θα αφορούν την επικοινωνία και τον οργανωτικό σχεδιασμό. 

Όλοι οι συνυποψήφιοι θα έχουν ρόλο. Πρέπει να λειτουργήσουμε θεσμικά, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους, αλλά συγχρόνως να αξιοποιήσουμε την ανάγκη για ανανέωση. Τελικός στόχος ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα απαντά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα: οι ανισότητες, η ανταγωνιστική εξωστρεφής παραγωγική βάση και η προοπτική για τις νέες γενιές.

Υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση

Το πολιτικό στίγμα μας είναι ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Απαντούμε στα προβλήματα με πολιτική πυξίδα το δημόσιο συμφέρον.

Δε μπορούμε να έχουμε μια αλώβητη κυβέρνηση, η οποία χειρίζεται πάρα πολλά πράγματα με ελιτίστικό τρόπο, μακριά από τα πράγματα. 

Ούτε μία αντιπολίτευση όπως την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχώς χρησιμοποιεί το εργαλείο του λαϊκισμού. Υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση.

Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία είναι μία χώρα που έχει μπει σε μία μακρά περιπέτεια. Ο κ. Ερντογάν έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς και όποιος διαφωνεί μαζί του στην καλύτερη οδηγείται στο πολιτικό περιθώριο.

Να ασκηθεί μία συντονισμένη πίεση στην Τουρκία και δεν μιλώ για οικονομικές κυρώσεις. Όταν βάζουμε οικονομικές κυρώσεις, επειδή ο λαός φτωχοποιείται και χειροτερεύει η θέση του, ταυτίζεται με τον ηγέτη. Εμείς θέλουμε κυρώσεις που να πλήττουν την προκλητική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών. 

Πέρα από τις κυρώσεις σε μέλη της κυβέρνησης, να σταματήσει η Ευρώπη να πουλά όπλα στην Τουρκία. Το έχω καταθέσει με δική μου πρωτοβουλία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ψηφίστηκε. Πρέπει να γίνει κεντρική πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο κ. Μακρόν και η Γαλλική προεδρία αναλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική διπλωματία και άλλα κράτη πρέπει να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. 

Ναι, έπρεπε να γίνει η συμφωνία με τη Γαλλία, εμείς την ψηφίσαμε. Άλλο τι έγινε με μία τυχαιότητα. 

Οδηγηθήκαμε μέσα από μία μεγάλη καραμπόλα να κάνουμε τη συμφωνία με τους Γάλλους. Όμως, ήταν μία καλή συμφωνία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπούμε σε μπαράζ εξοπλισμών; Όχι. 

Πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική πολιτική σημαίνει να σταματήσουν να εξοπλίζουν χώρες που λειτουργούν ως ταραξίες από το νότιο Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παιδεία – «Πανεπιστημιακή αστυνομία»

Το ότι συζητάμε ξανά αυτό το θέμα σημαίνει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να το αντιμετωπίσει, ενώ το είχε θέσει ως προτεραιότητα. 

Ας δούμε τι έκαναν άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

Δεν υπάρχει τέτοιο σώμα σε καμία χώρα της Ευρώπης. Υπάρχουν security που περιφρουρούν το χώρο και όταν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, καλούν την αστυνομία. 

Τώρα να πάει να διορίσει η κυβέρνηση 1.000 και 2.000 αστυνομικούς για να περιφρουρήσουν τα πανεπιστήμια; Υπάρχουν άλλοι τρόποι.

Για μας το πανεπιστήμιο είναι ένα άσυλο ιδεών, ελευθερίας ιδεών και έρευνας. Δεν είναι ένας χώρος που θα χαϊδεύουμε τη βία και τις προκλητικές ενέργειες που συμβαίνουν. Πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση, που ενώ είπε ότι θα αντιμετώπιζε το ζήτημα, το ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει. Για μας είναι καταδικαστέα όλα αυτά τα φαινόμενα βίας. 

Εκλογές – στίγμα

Ένας λόγος της επιλογές των μελών και των φίλων προς το πρόσωπό μου είναι ότι εγγυώμαι την αυτόνομη πορεία της Παράταξής. 

Προτεραιότητά μου είναι το κόμμα μας να ξαναγίνει πρωταγωνιστής. 

Πιστεύω ότι πρέπει να αντικαταστήσει την συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα έχει πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, τη μείωση των ανισοτήτων, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάψει από τώρα την απλή αναλογική, έχει ανακοινώσει δεύτερες και κάποια ρεπορτάζ μιλάνε για τρίτες εκλογές. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. 

Με χαροποιεί ότι το κόμμα μας δείχνει μία δυναμική, αλλά η δημοσκόπηση για μένα είναι η κάλπη των βουλευτικών εκλογών που θα αποδειχθεί, μέσα από συνέπεια και προοδευτικό λόγο, ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.

Επέστρεψε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, αλλά με μία πολύ μεγάλη προίκα, το ορθού λόγου και του λόγου της προόδου και του προγράμματος.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται γιατί κανείς δεν έχει τη συνέπεια να πει την ωμή αλήθεια. Προσπαθεί η κυβέρνηση με επικοινωνιακούς τρόπους να προσεγγίσει τα θέματα και ζούμε σήμερα έναν τοξικό δικομματισμό, άγονων συγκρούσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχευση

Είμαι ένας νέος άνθρωπος και μπήκα στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα στον τόπο μας.

Να αξιοποιούμε σωστά τους ευρωπαϊκούς πόρους. Να υπάρχει αξιοκρατία, διαφάνεια χωρίς πελατειακό κράτος. Για όλα αυτά είμαι έτοιμος να αγωνιστώ χωρίς να ζυγίζω το πολιτικό κόστος. 

Η φιλοδοξία μου λοιπόν είναι η χώρα να αποκτήσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα απαντά μακροπρόθεσμα στα ζητήματα. 

Σε όλα τα προβλήματα θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτή την πολιτική συμπεριφορά και εκτιμώ ότι θα το τιμήσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.


Πηγή

Leave a Reply