Γιώργος Φραγγίδης: «Η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ»

Άρθρο του Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτής Κιλκίς, στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

H παγκόσμια κοινότητα εδώ και δυο χρόνια βιώνει μια υγειονομική κρίση με καθολική επίπτωση σε κράτη, κοινωνίες, οικονομίες, συστήματα υγείας, ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου. Η πανδημία έχει φέρει πολλαπλές ανατροπές στη ζωή μας και απώλειες σωματικές, ψυχικές, υλικές. Ο κόσμος μας αλλάζει και η επιστροφή σ’ αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κανονική ζωή μοιάζει πλέον αδύνατη.

Διανύουμε το 4ο κύμα της πανδημίας και η χώρα μας δυστυχώς ζει καταστάσεις, που άλλες χώρες της ΕΕ τις έζησαν χωρίς το όπλο του εμβολίου. Τα κρούσματα είναι περίπου 145 φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα,  5 φορές περισσότερα από το δεύτερο και 1,5 φορές περισσότερα από το τρίτο. Οι απώλειες συνανθρώπων μας ξεπέρασαν τις 20.500, οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 600 και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 70%. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, μάλιστα, γίνεται συχνά και κατά απαράδεκτο τρόπο αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής, τη στιγμή που διακυβεύεται το μέγιστο αγαθό του ανθρώπου, η υγεία, η ίδια η ζωή.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο κίνδυνος ένα «κύμα Όμικρον» να εισέλθει μέσα σε ένα «κύμα Δέλτα» είναι απειλητικός και εφόσον αυτό συμβεί, θα ασκηθεί τεράστια πίεση στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ, που από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπισή της, χρειάζεται να ενισχυθεί για να αντέξει και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Η επιστημονική γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, καθιστούν αδικαιολόγητη την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, η οποία δεν προχώρησε έγκαιρα σε προσλήψεις ιατρών απαραίτητων ειδικοτήτων, όπως εντατικολόγων και πνευμονολόγων, αλλά και  νοσηλευτικού προσωπικού. Ούτε εξειδίκευσε προσωπικό για στελέχωση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τη στιγμή που για κάθε 1 κρεββάτι ΜΕΘ απαιτούνται σε 24ωρη βάση 6 νοσηλευτές, εμείς διαθέτουμε 10 νοσηλευτές για 5 κρεβάτια.

Σήμερα, με την εμφάνιση της Όμικρον με την υψηλή μεταδοτικότητα, το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πολλά νοσοκομεία και κλινικές ασχολούνται με την αντιμετώπιση της Covid-19, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν όσον αφορά στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Χρειάζεται άμεση μέριμνα και ενέργειες για ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό), ενίσχυση των νοσοκομείων με κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οικονομική ενίσχυση όχι μόνο για τις στοιχειώδεις ανάγκες και τη μισθοδοσία αλλά και  για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, επιδημιολογική παρατήρηση με διενέργεια rapid και pcr test, ιχνηλάτηση, αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας.

Μετά από 40 περίπου χρόνια προσφοράς, το ΕΣΥ χρειάζεται να αλλάξει. Να γίνει περισσότερο λειτουργικό, ανθρώπινο, αξιοκρατικό και καθόλου σπάταλο. Να δοθεί βάρος στην ενημέρωση και στην πρόληψη, μέσω της αξιοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία χρειάζεται να  αναδιοργανωθεί και να ενισχυθεί οικονομικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη μας νίκη απέναντι στην πανδημία θα επιτευχθεί μέσα από κοινή  προσπάθεια, υπακούοντας στην επιστήμη, στη λογική και στην κοινωνική μας ευθύνη, προχωρώντας στον εμβολιασμό, που αποτελεί ασπίδα προστασίας όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τον συνάνθρωπό μας.


Πηγή

Leave a Reply