Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Πολιτική και πανδημία»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού και μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής στο «ieidiseis.gr»:

Οι πανδημίες που έχουν υπάρξει στον πλανήτη μας έχουν σημαδέψει και καθορίσει την ανθρώπινη ιστορία και την συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας.

Οι πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση τέτοιου μεγέθους υγειονομικών κρίσεων είναι αρκετά δύσκολες και αποτελούν ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί.

Πρώτα από όλα απαιτείται Εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Χρειάζεται πλήρης καταγραφή των δεδομένων και οι πάντες πρέπει να έχουν πρόσβαση .Εκτός της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να έχουν πρόσβαση και συνεχή ενημέρωση τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο καθότι τα μέτρα και οι αποφάσεις οφείλουν να επιδιώκουν την αποδοχή και την στήριξη της   κοινωνίας. Δεν έχουν θέση σε τέτοιες καταστάσεις ο καταγγελτικός  λόγος ,οι διχαστικές και πολωτικές συμπεριφορές.

Το πολιτικό σύστημα, οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοιες στιγμές χρειάζονται ευρείες συναινέσεις.

Φυσικά αυτό αφορά χώρες, όπου τα πολιτικά συστήματα σέβονται ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινωνίες είναι εκπαιδευμένες σε αναζήτηση συναινέσεων και συγκλείσεων.

Ο «ασιατικός» τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι αποτελεσματικός αλλά είναι αδιανόητος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οι λαϊκιστικές προσεγγίσεις είναι καταστροφικές και για τις οικονομίες αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις όπως Κούβα και Νέα Ζηλανδία ,αλλά αυτές οι χώρες λόγω των ιδιαίτερων γεωπολιτικών χαρακτηριστικών που έχουν δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης.

Η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ,προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εντός των πλαισίων πού καθορίζουν οι θεσμικές και οι κοινωνικές σταθερές τους αλλά και η οικονομική δυνατότητα και οι αντοχές των  συστημάτων  υγείας που διαθέτουν.

Η χώρα μας στο πρώτο κύμα της πανδημίας εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα, άκουσε τις εισηγήσεις της επιτροπής και έδρασε άμεσα και ακαριαία.

Υπήρξε μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών-θα έλεγα πρωτόγνωρη- και διακομματική συναίνεση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Δυστυχώς η διαχείριση των επόμενων πανδημικών κυμάτων υπήρξε ατυχής. Σπασμωδικές αντιδράσεις, επιλεκτικές επιλογές μέτρων με κριτήρια καθαρά πολιτικά, χωρίς εμφανή επιστημονική τεκμηρίωση δημιούργησαν αρκετά προβλήματα.

Τα μέτρα ελήφθησαν με χρονική υστέρηση και αυτό το πληρώσαμε ακριβά. Το timing δεν είναι μόνο θέμα καλών αντανακλαστικών και καλής κυβερνητικής λειτουργίας αλλά  έχει μεγάλη σχέση και  με την αποτελεσματικότητα.

Υπήρξαν εξαιρέσεις από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ιδιαίτερα στις εκκλησίες ,που συνιστούν θεσμικό αναχρονισμό.

Επίσης αρκετοί ιερωμένοι δεν ακολουθούν τις συστάσεις της επίσημης Εκκλησίας και των οργάνων της.

Η κυβερνητική διαχείριση που αφορά την αξιοποίηση του ιατρικονοσηλευτικού  προσωπικού και των δομών υγείας της χώρας είναι προβληματική, ανερμάτιστη και στην καλλίτερη περίπτωση χαοτική.

Αυτό ισχύει για τον τρόπο που επέλεξε το Υπουργείο Υγείας να συνδράμει ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στον τρόπο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θα μας δοθεί η δυνατότητα όταν θα έχουμε τελειώσει με την κρίση που βιώνουμε σήμερα να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αναλυτικοί. Στον πόλεμο παλεύουμε με ότι διαθέτουμε και στην ειρήνη φροντίζουμε και προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο πόλεμο.

Ας μην τρέξουν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες να κηρύξουν για άλλη μια φορά το τέλος της πανδημίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η προστασία της μοναδικής αξίας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το μέτρο της προσπάθειας και από  αυτό όλοι θα κριθούμε.


Πηγή

Leave a Reply