Γιώργος Αρβανιτίδης: «Καθαροί κανόνες στην αγορά ακινήτων και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-ιδιοκτητών»

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε στο συνέδριο που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας την πολυδιάστατη μορφή που έχει ο τομέας των ακινήτων, αποτελώντας σταυροδρόμι του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Κράτος και ιδιώτες χρειάζεται να συντονίζουν τα βήματά τους, προκειμένου να έχουν μια αρμονική συνεργασία, για το καλό της εθνικής οικονομίας αλλά και της προσωπικής ευημερίας των πολιτών. Οφείλουμε όλοι μας να μιλήσουμε ανοιχτά και να βάλουμε στόχους και καθαρούς κανόνες στην αγορά με βάση το τρίπτυχο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Το Κίνημα Αλλαγής, δεν μένει μόνο στην κριτική και την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης. Αφουγκράζεται την αγορά και τις αγωνίες της και κοιτάει πως μπορεί να εκσυγχρονιστεί όλο το σύστημα υπηρεσιών της ακίνητης ιδιοκτησίας. Είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και είχαμε καταδικάσει έντονα το σύστημα …click away – όποιος προλάβει πρώτος. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει:

  • την απλοποίηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας,
  • την αναθεώρηση των προϋπολογισμών λόγω των αυξήσεων στα υλικά και
  • την καλύτερη συνεργασία των τραπεζών σε αυτό το κρίσιμο πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται και με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη για υλοποίηση δράσεων κατά της ενεργειακής φτώχειας, με έμφαση στην μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με επείγουσα την εξασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισης των κατοικιών σε πρότερο στάδιο.

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία δυστυχώς όμως ταλαιπωρείται από τις επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ και το πληρώνει πανάκριβα.

Εναλλακτικές επιλογές υπήρχαν, αν υπήρχε πολιτική βούληση για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και των ιδιοκτητών, αντί των παρόχων ενέργειας. Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν το επιλέγει όμως και έχουμε μπει σε έναν «φαύλο κύκλο» και σε ενεργειακές επιδοτήσεις που μοιάζουν με ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Η Κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για τους πολύ λίγους και εκλεκτούς και όχι για τους πολλούς και την μεσαία τάξη.

Το σύστημα της επιδότησης όμως, θα μπορούσε να έχει πιο αποτελεσματική λειτουργία σε άλλο τομέα, όχι στην ενέργεια, αλλά στην ασφαλιστική κάλυψη των ακινήτων από φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση.

Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να κάνουμε την Ελλάδα πραγματικά ανθεκτική. Κάτι που θα δώσει προστιθέμενη αξία σε κάθε asset της χώρας.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά και τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπιτικό για να κάνουν οικογένεια, αντιμετωπίζοντας έτσι και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Βάζουμε λοιπόν ως προτεραιότητα τη μείωση του κόστους στέγασης των νέων ανθρώπων και την καταπολέμηση της στεγαστικής επισφάλειας.

Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτίδης τοποθετήθηκε σε μια σειρά άλλων θεμάτων που  απασχολούν την ΠΟΜΙΔΑ όπως οι ρεαλιστικές παρατάσεις και διευθετήσεις που έχουμε προτείνει για το Κτηματολόγιο, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων και την ψηφιακή ανωριμότητα Δήμων και υπηρεσιών, την μείωση των ενοικίων λόγω COVID και την επιτάχυνση της αποζημίωσης των ιδιοκτητών, αλλά και την υπαγωγή ιδιωτών που μισθώνουν τα ιδιόκτητα ακίνητα τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις στα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που ήδη έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν.

Τέλος, στο επίκαιρο θέμα που είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε πως η έλλειψη διαφάνειας ως προς τη νέα ανακατανομή βαρών οδηγεί σε σύγχυση. Υπάρχει φόβος ότι θα δούμε φαινόμενα επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ και ακατανόητες αυξήσεις για ορισμένους πολίτες, όπως είδαμε με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Είμαστε υπέρ των μικρομεσαίων νοικοκυριών και δεν δεχόμαστε την πιθανή  μετακύληση και ανακατανομή του βάρους σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Αν λοιπόν η Κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακές αλχημείες να θολώσει το τοπίο και η μικρομεσαία ιδιοκτησία βγει χαμένη από όλο αυτό, τότε να ξέρει ότι θα μας βρει κάθετα αντίθετους».


Πηγή

Leave a Reply