Απόστολος Πάνας: «Ελλιπή τα ημί-μετρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας»

Δήλωση Απόστολου Πάνα, Βουλευτή Χαλκιδικής Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ, Υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας και των μεταλλάξεων στη χώρα μας, η Κυβέρνηση επιλέγει με ημίμετρα, να καθοδηγεί συστηματικά  τον κλάδο της εστίασης σε καθεστώς παρατεταμένου lockdown χωρίς ουσιαστικά υποστηρικτικά μέτρα. Οι εξαγγελίες των νέων μέτρων και η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους, κάποιοι κλάδοι της εστίασης, δεν τονώνουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων και δυστυχώς δεν αποφορτίζουν οικονομικά της ήδη βεβαρυμμένες με υποχρεώσεις επιχειρήσεις.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημειώνει πλέον απώλεια τζίρου άνω του 50%, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα.

Το δε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων με ποσοστό 8% επί του τζίρου του έτους 2019, που πλήττονται σημαντικά, αφορά σε πολύ μικρό κομμάτι των επιχειρήσεων των κλάδου της εστίασης. 

Η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους των οφειλών της πανδημίας, η συνέχιση της επιδότησης ενοικίου και η απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για όσο διάστημα απαιτείται, είναι κάποια από τα πραγματικά αντισταθμιστικά μέτρα, που πρέπει άμεσα να ληφθούν  για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, πριν να είναι πολύ αργά.


Πηγή

Leave a Reply