Άνοδος στις τιμές τους εν αναμονή της απόφασης της Fitch

   Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η εγχώρια αγορά ομολόγων αναμένοντας την ετυμηγορία της Fitch.

   O οίκος αξιολόγησης είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, προχωρώντας ίσως στην πρώτη αναβάθμιση της.

   Μέχρι στιγμής η Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα <ΒΒ>, η οποία βρίσκεται «δύο σκαλοπάτια» χαμηλότερα από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.

   Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ανέβει δύο θέσεις στην κλίμακα αξιολόγησης της Standard & Poors (από το ΒΒ που είναι σήμερα) προκειμένου να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα κατά την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο. Ενώ ο Moody’s στην αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο θα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση μόνο κατά μία βαθμίδα -από την Ba3 που είναι σήμερα- προκειμένου η χώρα να βρεθεί στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα (investment grade0).

    Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Fitch έκρινε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σήμερα σε αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, η τότε ανακοίνωση της ΕΚΤ με την οποία καθιστούσε σαφές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024, περιορίζει τον κίνδυνο -ανέφερε o διεθνής οίκος- να σημειωθεί μία απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.

   Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος PEPP θα σταματήσουν από τα τέλη Μαρτίου 2022, αλλά παρέτεινε την περίοδο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν κατά ένα έτος έως το τέλος του 2024. Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια πιθανών πιέσεων στην αγορά που σχετίζονται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις PEPP μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία με την πάροδο του χρόνου, ενώ για τα ελληνικά ομόλογα θα αγορές θα μπορούν να υπερβαίνουν τις λήξεις των ομολόγων που ήδη κατέχει η Κεντρική Τράπεζα.

   Η Fitch πιστεύει επίσης ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει αρκετά ευέλικτη ώστε να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

    Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,51% από 1,55% χθες, έναντι -0,05% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,55% από 1,61%.

   Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1427 δολάρια από το 1,1453 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1447 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply