Τα γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους

Η πανδημία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της και τη χρονιά που φεύγει, μία χρονιά κατά τα άλλα που θα θυμόμαστε για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις, τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημάδεψαν το καλοκαίρι αλλά και την θλιβερή απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

200 χρόνια ελληνική επανάσταση

Ήταν η χρονιά των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Για πρώτη φορά στην επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα συμμετείχαν ξένοι ηγέτες από τις συμμαχικές χώρες και ο πρίγκιπας Κάρολος. 

Κυβερνητικοί ανασχηματισμοί

Στο πεδίο της πολιτικής, το 2021 σημαδεύτηκε και από δύο ανασχηματισμούς. Ο πρώτος στις 13 Αυγούστου είχε πρωταγωνιστή τον Γιάννη Οικονόμου που αναβαθμίστηκε σε κυβερνητικό εκπρόσωπο 

Οι μεγάλες ανακατατάξεις έγιναν στις 31 Αυγούστου, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική. 

Αυτός ο ανασχηματισμός σημαδεύτηκε από το έντονο παρασκήνιο με την κατόπιν εορτής άρνηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. 

Εντέλει συστάθηκε νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ ο Θάνος Πλεύρης έγινε Υπουργός Υγείας. 

Ελληνογαλλική συμφωνία και προμήθεια Μπελαρά

Ο μήνας έκλεισε με μία κίνηση ματ που άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Την υπογραφή της ιστορικής αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης για πρώτη φορά  ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και της προμήθειας υπερσύγχρονων φρεγατών Μπελαρά.

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Καθοριστικός για το παρόν και το μέλλον ήταν και ο Οκτώβριος, με την υπογραφή της αναβαθμισμένης αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Η χρόνια που φτάνει στο τέλος της θα ταυτίζεται αναμφίβολα πάντα με την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ένωσε τον πολιτικό κόσμο. 

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Το 2021 είναι σίγουρα συνυφασμένο πολιτικά και με την κούρσα διαδοχής της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Έξι υποψήφιοι, αλληλοκαρφώματα, πρωτοφανής συμμετοχή και νικητής της μονομαχίας με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εξελέγη 6ος Πρόεδρος της παράταξης.

Αίτημα Τσίπρα για εκλογές

Λίγο πριν ρίξει αυλαία το 2021 στο τραπέζι έπεσε και το αίτημα για εκλογές, που διατύπωσε για πρώτη φορά καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα

Υψίστης διπλωματικής σημασίας ήταν και η  Σύνοδος Κορυφής των MED9 στην Αθήνα, απ’ όπου ο Πρωθυπουργός και οι ηγέτες του Νότου εξέπεμψαν ηχηρό μήνυμα κατά της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα και το mea culpa

Στα σημαντικότερα γεγονότα του 2021 συγκαταλέγεται επίσης η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και το mea culpa που είπε για τα σκληρά μέτρα λιτότητας. 

Επίσκεψη Πάπα

Σπουδαία στιγμή για την Ελλάδα αποτελεί και η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, που συγκίνησε με το λόγο του και έβαλε στο επίκεντρο το μεταναστευτικό. 

Θάνατος Κάρολου Παπούλια

Το 2021 μας αποχαιρετά με τον θάνατο του ευπατρίδη πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.  

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply