Στον γκρεμό η τουρκική λίρα –Νέα υποτίμηση

Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοια οικονομική κατάσταση. Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, η αγορά παγώνει και η κυβέρνηση  επιμένει σε αυτή την πολιτική.

Η Τουρκική Κυβέρνηση με την στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 19,8%. Όμως η αγορά λέει διαφορετικά πράγματα. 

Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες. Και αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.  

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου -σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους- έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Και αυτό βεβαίως θα συνεχιστεί. 

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες καθώς υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί. 

Βέβαιο ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται καλύτερες μέρες.

Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι είναι συνεχιστής του γαμπρού του Ερντογάν και φοβούνται για χειρότερες ημέρες.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply