Στα ΚΕΠ αίτηση εμβολιασμένων στο εξωτερικό για τρίτη δόση

Στα ΚΕΠ αίτηση εμβολιασμένων στο εξωτερικό για τρίτη δόση

Διαδικασία καταχώρισης στα Μητρώα Εμβολιασμένων Εξωτερικού

 

Αριθμ. 5570 – ΦΕΚ Τεύχος B 5637/02.12.2021
Διαδικασία καταχώρισης στα Μητρώα Εμβολιασμένων Εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) των αιτούντων αναμνηστική δόση. (τροποποίηση με κυα Αριθμ. 5946 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 6070/22.12.2021)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Διαδικασία στα Κ.Ε.Π.

1. Έλληνες πολίτες, πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, ή, εφόσον πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο, τη μοναδική δόση, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος πλην της Ελλάδας, δύνανται να προσέρχονται στα Κ.Ε.Π. για να υποβάλουν αίτηση προγραμματισμού της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού σε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας αφότου προηγουμένως καταχωριστούν στα Μητρώα εμβολιασμένων εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19 της παρ. 1 του άρθρου 55Α του ν. 4764/2020 (Α΄ 256), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 191 του ν. 4855/2021 (Α΄215). Η καταχώριση πραγματοποιείται εφόσον έχει λάβει χώρα διενέργεια εμβολιασμού, με αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια, σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα ή οιονδήποτε άλλο φορέα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα.

2. Με την υποβολή της σχετικής αίτησης επισυνάπτονται πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, που περιέχουν τις πληροφορίες της παρ. 1 και δύνανται να είναι:

α) Ψηφιακά επαληθεύσιμα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις και ειδικότερα:

αα) είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021, το οποίο φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή,

αβ) είτε ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας, για τα πιστοποιητικά COVID-19 της οποίας έχει εκδοθεί εκτελεστική πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953, αγ) είτε ψηφιακό πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, για τα πιστοποιητικά ή τις βεβαιώσεις της οποίας έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 7 του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α΄ 95), ή

β) μη ψηφιακά επαληθεύσιμα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.

3. Στα ψηφιακά πιστοποιητικά ή τις βεβαιώσεις COVID-19 της υποπερ. αγ’ της περ. α’ και της περ. β’ της παρ. 2, θα πρέπει να περιέχονται τα ακόλουθα δεδομένα:

α) Όνομα,
β) επώνυμο,
γ) ημερομηνία γέννησης,
δ) στοχευόμενη νόσος,
ε) είδος εμβολίου,
στ) σκεύασμα εμβολίου,
ζ) κάτοχος αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστής του εμβολίου,
η) αριθμός σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων, και
θ) ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.

4. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώριση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με έναν από τους κάτωθι τύπους εμβολίων:

5. Κατά τα λοιπά, ως προς τη διαδικασία προγραμματισμού των συνεδριών εμβολιασμού εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 1042/14.1.2021 (Β’ 86) κοινή απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Άρθρο 1Α
Διόρθωση εσφαλμένης καταχώρισης σειράς δόσεων εμβολιασμού

1. Τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 1 δύνανται να προσέρχονται στα Κ.Ε.Π. για να αιτηθούν διόρθωση της σειράς δόσεων που έχουν καταχωρισθεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020, εφόσον αυτές δεν αντιστοιχούν, κατά χρονολογική σειρά και αριθμό, με τις δόσεις που αναγράφονται στα προσκομιζόμενα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις της παρ. 2 του άρθρου 1.

2. Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας διόρθωσης από υπάλληλο των Κ.Ε.Π., τα καταχωρισθέντα δεδομένα μεταπίπτουν, αυτοματοποιημένα, από το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 στα Μητρώα εμβολιασμένων εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19 του άρθρου 55Α του ν. 4764/2020, κατά περίπτωση.»

Το άρθρο 1Α προστέθηκε με την κυα Αριθμ. 5946 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 6070/22.12.2021

 

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας εκκινεί την 3.12.2021

 

 

 

Τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες για όλους τους ενήλικες

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Πόσο χρονικό διάστημα ισχύουν

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα (3.12.2021) το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

 

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο 2022, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο 2021

 


Πηγή

Leave a Reply