Παναγιώτης Βλάχος: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και ξεκίνησε την αντεπίθεση»

Συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, στο www.newsbomb.gr:

Κύριε Βλάχο, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει σε μία νέα τροχιά με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη. 270.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση. Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτή τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών;

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αναγέννησε το κόμμα στην κάλπη. Το επόμενο βήμα είναι η ανανέωση στην οργάνωση και την παραγωγή πολιτικών, βήμα-βήμα, με σεβασμό στην ιστορία, την ενότητα, αλλά και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Μετά την εορταστική περίοδο – και κορονοϊού επιτρέποντος – θα μπουν οι βάσεις της αυτο-οργάνωσης. Θα καλέσουμε τις 270.000 μέλη και φίλους, αλλά και όσους πολίτες το επιθυμούν, να έρθουν κοντά μας, στις τοπικές μας οργανώσεις να συζητήσουμε και να χτίσουμε συνεργατικά δίκτυα, νέες σχέσεις πολιτικής και ιδεολογικής εμπιστοσύνης.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές για εσάς. Πως ερμηνεύετε αυτές τις πρώτες μετρήσεις;

Νιώθουμε το ίδιο βάρος ευθύνης που νιώσαμε το βράδυ της 12ης Δεκέμβρη. Το κόμμα πήρε νέες ανάσες. Εισπράττουμε την ελπίδα και τις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά παραμένουμε προσγειωμένοι και αποφασισμένοι αυτήν την εμπιστοσύνη να τη μετατρέψουμε σε πολιτικό σχέδιο, οργάνωση και νικηφόρα πορεία. Με ενότητα και ανανέωση, όπως δεσμευτήκαμε και προεκλογικά.

Επομένως, αν κατάλαβα καλά, θεωρείτε ότι μπορείτε να ανατρέψετε το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια;

Η φιλοδοξία είναι να ξαναδούμε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και δύναμη εξουσίας. Δεν είμαστε στην πολιτική για να παίζουμε τον ρόλο του κομπάρσου ή του συμπληρώματος. Για τους νεότερους που ζήσαμε τα ‘πέτρινα χρόνια’ και δεν κυβερνήσαμε, αλλά και για τους παλαιότερους που στήριξαν με αυταπάρνηση την παράταξη, δεν υπάρχουν αυταπάτες για τη σκληρή και επίμονη δουλειά που χρειάζεται για να το πετύχουμε. Η κοινωνία εξάλλου δίνει τον παλμό της αλλαγής. Σήμερα τα διαχρονικά αιτήματα της παράταξης για κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη δημοκρατία, ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και εθνική περηφάνια εμπνέουν νέες ατζέντες και νέους αγώνες, προσαρμοσμένες στα προβλήματα του υψηλού κόστους ζωής, της πανδημίας, των ανισοτήτων, του δημογραφικού προβλήματος, της μετανάστευσης, της γεωπολιτικής αστάθειας. Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει και ανατρέπει ήδη τους πολιτικούς συσχετισμούς σε όλη την Ευρώπη. Θα τα καταφέρουμε και στην Ελλάδα.

Η εμπειρία, πάντως, δείχνει, ότι για να μπει ένα κόμμα σε κυβερνητική τροχιά θα πρέπει να ασκεί πολύ σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από το Κίνημα Αλλαγής, σε αυτό τον τομέα;

Δεν φτάνει μια αντιπολίτευση να είναι “σκληρή” αλλά να είναι και προγραμματική για να είναι πειστική. Να μην διχάζει ή να καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευτεί δημαγωγικά ένα νέο κύμα οργής, αλλά να δίνει κατεύθυνση και ελπίδα στα κοινωνικά στρώματα που καταπιέζονται, φτωχαίνουν, αποκλείονται, φοβούνται. Η παράταξή μας έχει παράδοση να καταθέτει πάντα θέσεις για κάθε επίμαχο κοινωνικό ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τη δυναμική κριτική στην Κυβέρνηση, αλλά θα πάρουμε και πολιτικές πρωτοβουλίες για να βάλουμε στη δημόσια συζήτηση ζητήματα που χάνονται μέσα στον κουρνιαχτό της όξυνσης και της δημαγωγίας που προκαλούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει πάντα για μία «προοδευτική διακυβέρνηση». Τέτοια παραδείγματα κυβερνήσεων συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς υπάρχουν στην Ευρώπη. Εσείς απορρίπτετε ένα τέτοιο σενάριο;

Το τεκμήριο προοδευτικής αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα είναι χαμηλό. Σπατάλησε δύο ευκαιρίες ως κυβερνήτης και άλλη μια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της πανδημίας. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω λάθη και παρα φύση πολιτικές συμμαχίες. Είναι γνωστά και πλήγωσαν τον κόσμο της Αριστεράς. Επίσης, δεν θυμάμαι τους Podemos ή το πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα να κλείνουν το μάτι σε αντιεμβολιαστές. Ας θυμόμαστε ότι η διαρκής όξυνση και η τυχοδιωκτική επιδίωξη του διχασμού για πολιτικά οφέλη οδήγησε τη χώρα σε απανωτές κρίσεις. Τώρα το ζητούμενο είναι να βρούμε μαζί δίκαιες διεξόδους, για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, ζωντανή η οικονομία και να ανοίξουμε δρόμους ευημερίας και ασφάλειας. Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και αυτό το αίτημα εκφράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε κοινωνικές δυνάμεις και από το προοδευτικό Κέντρο, την Οικολογία, την Αριστερά, που καθημερινά αγωνίζονται απέναντι στην αδικία, τον αυταρχισμό, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση.

Παράλληλα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει «χείρα φιλίας» προς την πλευρά σας απλώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ο κ. Μητσοτάκης ηγείται μιας άτολμης και συντηρητικής κυβέρνησης που δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς στη πανδημία, βαθαίνει τις ανισότητες, καλλιεργεί φοβίες και ανασφάλεια στον ελληνικό λαό και εκμεταλλεύεται τον χαμηλό πήχη προσδοκιών που του κληροδότησε ο κ. Τσίπρας. Όμως έτσι η χώρα μας θα είναι διαρκώς εγκλωβισμένη στην υστέρηση. Δεν θα πάμε μπροστά με το φόβο του “μπαμπούλα”, γαλάζιου ή κόκκινου. Και για να κλείνουμε αυτή τη συζήτηση, το Κίνημά μας έχει μπροστά του έναν δρόμο δημιουργικό και αυτόνομο, που δεν θα αφήσουμε να θολώσουν ούτε χείρες φιλίας ούτε σενάρια συνεργασιών και πολύφερνης νύφης. Αντέξαμε στη διμέτωπη πίεση και τώρα ξεκινά η αντεπίθεση. Οι εποχές άλλαξαν, οι κοινωνικές συνθήκες και προσδοκίες μεταβάλλονται. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.


Πηγή

Leave a Reply