Ευαγγελία Λιακούλη: «Όσο υπάρχουν απελπισμένοι σεισμοπαθείς, εμείς ευτυχισμένοι δεν μπορούμε να είμαστε»

Περιοδεία στη σεισμόπληκτη περιοχή του Δαμασίου Τυρνάβου και του Μεσοχωρίου Ελασσόνας, πραγματοποίησε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συναντήθηκε με τους σεισμοπαθείς που διαμένουν ακόμη σε οικίσκους, με σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση και στην καθημερινή διαβίωση και άγνωστη την προοπτική να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά την σοβαρή καθυστέρηση που παρουσιάζει η διαδικασία ανακατασκευής των σπιτιών τους και επανόδου της ζωής τους, στην κανονικότητα.

Την ίδια ώρα, η περιοχή έχει πληγεί από τον παγετό και οι καλλιέργειες έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, αλλά καμία μέριμνα δεν υπήρξε για τους σεισμόπληκτους αγρότες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μεγάλη δοκιμασία και δεν μπορούν να επιβιώσουν, καθώς δεν δόθηκε καμία βοήθεια από την Πολιτεία, δεν καταβλήθηκε καμία ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ, ούτε εκπονήθηκε ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής , μιας τόσο δοκιμασμένης περιοχής  .

Μετά την περιοδεία στην περιοχή, η κ Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:   

« Ο πιο ασφαλής τρόπος για να νιώσεις δυστυχία, είναι να έρθεις σε επαφή με τους σεισμόπληκτους του νομού μας και να μείνεις μαζί τους έστω και λίγες ώρες.

Είναι απελπισμένοι , ξεχασμένοι και απογοητευμένοι . Δηλώνουν ότι  η Πολιτεία τους  ξέχασε παντελώς και μάλιστα με τρόπο προκλητικό!

 Βρέθηκα  για μια ακόμη φορά , στο πολύπαθο Δαμάσι  και στο κατεστραμμένο Μεσοχώρι, και η ατμόσφαιρα, κάθε άλλο παρά εορταστική είναι εδώ. Οι  δύσκολες καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν  όλο και περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής, με το κρύο, την υγρασία και τις συνεχείς βροχοπτώσεις , να κάνουν τις μέρες και κυρίως τις νύχτες,  ανυπόφορες.

Η οικονομική ανέχεια πλήττει τις οικογένειες των σεισμοπαθών, που πλέον μαγειρεύουν μόνοι τους , χωρίς καμία οικονομική βοήθεια , ενώ οι περισσότεροι είναι και παγετόπληκτοι  και έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στις καλλιέργειές τους, χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ από την Κυβέρνηση, για τις καταστρεμμένες παραγωγές τους

 Και μέσα σε αυτήν τη δίνη των προβλημάτων, είναι αναγκασμένοι, δεκάδες  οικογένειες με ηλικιωμένους και παιδιά, να διαβιούν εδώ και 9 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου, σε κοντέινερ και μέσα στη συνεχή εξαθλίωση…

Και ενώ ήδη βαδίζουμε προς την καρδιά του χειμώνα, με την έλευση του νέου έτους, τα πράγματα προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολα.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και την ωραιοποίηση των καταστάσεων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στα λαμπερά εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου του Δαμασίου, παραμένει δραματική.

 Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αισθάνονται προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι, αφού εξακολουθούν να βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, δεν διαθέτουν καθαρό νερό, δυσκολεύονται ακόμη και στις καθημερινές αναγκαίες δουλειές τους, από το μαγείρεμα και το πλύσιμο πιάτων και προσωπικής υγιεινής, λόγω έλλειψης τόσο του χώρου αλλά και του  νερού. Το δε χειρότερο όλων , πως όλο αυτό το διάστημα ατελείωτων μηνών , στο Δαμάσι ζουν δίπλα σε μια υγειονομική βόμβα – μια μεγάλη τάφρο που λιμνάζουν τα νερά, με βόθρους που είναι γεμάτοι λύματα που ξεχειλίζουν,  ενώ δεν υπάρχουν ούτε κατάλληλα και ανθεκτικά σκέπαστρα, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

 Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, έγινα αποδέκτης παραπόνων και δικαιολογημένης αγανάκτησης  εκ μέρους των κατοίκων, μια αγανάκτησης που αγγίζει τα όρια της οργής. Οι καταυλισμοί με την κάθε σταγόνα βροχής, πνίγονται στα λασπόνερα.

Κάθε ελπίδα για γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή σε ένα ζεστό σπιτικό, δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εδώ και μήνες ζήτησε  να καταρτισθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη της διαδικασίας συλλογής των μπαζών, επισκευών και γρήγορης ανοικοδόμησης των σπιτιών.

Επίσης, απαιτήσαμε επίμονα να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση του χωριού εξολοκλήρου από το κράτος και όχι με συμμετοχή 20% από τους πληγέντες, κάτι το οποίο εξακολουθεί να είναι «θολό» τοπίο, καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστα πολλά σημεία της περιβόητης «δανειοδότησης με την εγγύηση του δημοσίου», αφού οι τράπεζες έφτασαν μέχρι του σημείου να συμψηφίζουν τις ασφαλιστικές καλύψεις των σπιτιών που γκρεμίστηκαν  με τα ποσά των δανείων !

Από τη μεριά μας, ενώπιων των  συνανθρώπων μας , δεσμευτήκαμε  ότι όπως πράτταμε μέχρι τώρα, θα πράξουμε και τώρα-  προσωπικά και από τη θέση ευθύνης της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής-  και  θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και παρέμβασης , ώστε να αρθεί η δυσμενής αυτή κατάσταση για τους σεισμοπαθείς του νομού, που με λόγια απλά : δεν αντέχουν άλλο.

Εξάλλου, όσο αυτοί υπάρχουν σ’αυτή την κατάσταση, κανείς από εμάς δεν μπορεί να γίνει ευτυχισμένος! Καλή Χρονιά!»


Πηγή

Leave a Reply