Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς Ελλάδα από Eurogroup

Πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης  των 767 εκατ. ευρώ η οποία συνδέεται με τη 12η αξιολόγηση άναψε σήμερα η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβκις να δηλώνει πριν από λίγο πως «παρά τις προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και η έκθεση θα λειτουργήσει ως βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» .

Στην αρχική του τοποθέτηση του κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι περιέγραψε ένα σκηνικό ισχυρής ανάπτυξης με έντονη αβεβαιότητα  για την οικονομία της ευρωζώνης η οποία απορρέει από το τρίπτυχο, πανδημία, πληθωρισμός και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε αυτό το σκηνικό κρίσιμη  χαρακτηρίζεται  η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις οικονομίες.

Χρειάζεται καλύτερη στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι σύσφιξη τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι σημειώνοντας ότι  το δημοσιονομικό έλλειμα προβλέπεται από το  7,1% του ΑΕΠ φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022  και στο  2,4%  του ΑΕΠ το 2023 ενώ το χρέος προβλέπεται να αποκλιμακωθεί με αργό ρυθμό από το 100% του ΑΕΠ στο  97% του ΑΕΠ  το 2023. « Η μείωση του χρέους με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο δεν είναι οξύμωρο αλλά θα είναι μια πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply