ΟΙΥΕ: Διεργασίες στο εσωτερικό των παρατάξεων και…”σύννεφα” στο βάθος

Διεργασίες και αρκετά «σύννεφα» στο εσωτερικό των υφιστάμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας φέρνει η ακύρωση, με δικαστική απόφαση, του Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου, που ήταν να διεξαχθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο 30 και 31 Οκτωβρίου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Τα επιτελεία των παρατάξεων πήραν “φωτιά” το προηγούμενο τριήμερο, ενώ οι πληροφορίες θέλουν και κόμματα να μην μένουν αδιάφορα μπροστά σε αυτή την εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η παράταξη της Δ.Α.Σ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) που ιδεολογικά ταυτίζεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και αποτελεί το συνδικαλιστικό βραχίονά του στα συνδικάτα, παρά την ακύρωση του συνεδρίου συγκέντρωσε τα στελέχη της στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το συνέδριο, και έστειλε το δικό της μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Δ.Α.Σ κ. Αθανάσιος Γκώγκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του : «Η θέση της παράταξης μας είναι σταθερή. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ θέλουν, θα επιμείνουν και θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους ώστε να γίνει ένα πραγματικό συνέδριο των εργαζομένων, να εκφραστούν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί συλλογικά, να αντιπαρατεθούμε, να εκλεγεί η νέα διοίκηση. Θέλουμε να γίνει συζήτηση πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, να υιοθετήσει το σώμα των αντιπροσώπων αγωνιστικές αποφάσεις για να αποκρουστεί ο νόμος-έκτρωμα ο όποιος διεμβολίζει δικαιώματα αλλά και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας». Μάλιστα ο κ. Γκώγκος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του προς την παράταξη ΕΝ.ΕΡΓΑ, η οποία κατηγορείται από τις υπόλοιπες δυνάμεις ότι προκάλεσε την δικαστική ακύρωση του συνεδρίου, αποκαλώντας την «λαγό για την υλοποίηση των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη που ακυρώνει τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, αφοπλίζει τα συνδικάτα και παρεμβαίνει μέσα στην εσωτερική λειτουργία τους». Η Δ.Α.Σ πάντως φαίνεται να επωφελείται από την ακύρωση του συνεδρίου, αλλά και από την κόντρα που έχει προκύψει, αφού αυτή η καθυστέρηση μάλλον την ευνοεί καθώς ολοκληρώνονται εκλογικές διαδικασίες σε μια σειρά από σωματεία που ανήκουν στη δύναμή της.

Από την άλλη πλευρά η παράταξη των ΕΝ.ΕΡΓΑ (Ενωμένοι Εργαζόμενοι) καταγγέλλουν τις παρατάξεις που κατέχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι «προχώρησαν σε ένα συνέδριο με αντικαταστατικές διαδικασίες και αποκλεισμούς συνέδρων και γι’ αυτό η δικαιοσύνη ακύρωσε αυτό το συνέδριο». Σε ανακοίνωση τους αποκαλούν τις παρατάξεις της Δ.Α.Σ και της Ε.Α.Κ (παράταξη του γνωστού συνδικαλιστή της ΓΣΕΕ κ. Θάνου Βασιλόπουλου) ως “συνεταίρους” και τους καταλογίζουν ευθύνη για τη “σημερινή κατάντια” της Ομοσπονδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι συνδικαλιστές που ανήκουν στην παράταξη αυτή, κυρίως από σωματεία που δεν έχουν καταφέρει να εγγραφούν στην ΟΙΥΕ, πιέζουν τα τελευταία δύο χρόνια για αποχώρηση από την ΟΙΥΕ και την ίδρυση νέας Ομοσπονδίας. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πίεση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε κάποιες οριστικές αποφάσεις, αλλά σίγουρα η ακύρωση του συνεδρίου επισπεύδει τέτοιου τύπου συζητήσεις και αποφάσεις.

Να πούμε ότι τυχόν διάσπαση της ΟΙΥΕ σε δύο Ομοσπονδίες, μάλλον φέρνει πιο κοντά τη Δ.Α.Σ στην κατάκτηση της πρώτης θέσης σε τυχόν νέα εκλογική διαδικασία, αφού η Ε.Α.Κ μετά δυσκολίας καταφέρνει να συσπειρώσει τις δικές της δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν ένα «μείγμα» συνδικαλιστικών δυνάμεων. Καταρχήν την Ε.Α.Κ στηρίζουν δυνάμεις που προέρχονται από τα κομματικά στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜεΡΑ 25, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ πλειοψηφικά κυριαρχούν οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ με πάνω από 100 συνέδρους. Οι τελευταίοι, μέχρι τον περασμένο μήνα εξέταζαν το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας δικής τους ανεξάρτητης Ομοσπονδίας, ώστε να «αποστειρώσουν» το χώρο τους από τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική που αναπτύσσουν κυρίως οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ στα σούπερ μάρκετ και δευτερευόντως οι υπόλοιπες παρατάξεις. Από την άλλη, σωματεία που κυριαρχούν οι δυνάμεις της αριστεράς δεν καλοβλέπουν την επικυριαρχία γι’ άλλη μια τριετία του Θάνου Βασιλόπουλου στο τιμόνι της ΟΙΥΕ, τον οποίο κατηγορούν ως «ρεφορμιστή» και «συμβιβασμένο», ενώ ήδη διαβουλεύονται μεταξύ τους βάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια στο τραπέζι, ακόμα και της καθόδου με διαφορετικό ψηφοδέλτιο ή της ανατροπής της «γραμμής» Βασιλόπουλου κατά την εκλογική διαδικασία (σ.σ. υπήρξε σχετική τηλεδιάσκεψη με κορυφαίο κομματικό παράγοντα στις 19 Οκτωβρίου). «Εμπόδιο» για την υλοποίηση του δεύτερου σεναρίου, δηλαδή της ανατροπής της γραμμής, όπως οι ίδιοι τόνισαν στη σχετική συζήτηση, μάλλον είναι «ο όγκος των συνέδρων των σούπερ μάρκετ» που είναι «ελεγχόμενοι εκλογείς» λόγω της…«κοινής τους αναφοράς». Όμως και εκεί, στα σούπερ μάρκετ, τα πράγματα δεν είναι τόσο «ελεγχόμενα» όσο τα εμφανίζουν. Υπάρχουν σύνεδροι που είναι ενεργά μέλη κυρίως στη Νέα Δημοκρατία που ήδη δέχονται πιέσεις να απογαλακτιστούν από την ομάδα Βασιλόπουλου και να ψηφίσουν κατά βούληση όταν και όποτε πραγματοποιηθεί το εκλογικό συνέδριο. Το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι στα προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία στελέχη, δεν τους δίδεται κεντρική κατεύθυνση να στηρίξουν ΔΑΚΕ στις εκλογές, αφού η «Συγγρού» και κυρίως το «Μαξίμου» φαίνεται να μην τρέφουν καμία εκτίμηση στον επικεφαλής της στη ΓΣΕΕ. Μικρότερα ερείσματα έχει και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, αφού στελέχη του είναι εκλεγμένοι σύνεδροι και αν ακόμα δεν έχουν δεχθεί πιέσεις, σίγουρα σε μια πόλωση θα κληθούν να επιλέξουν στρατόπεδο.

Όπως και να έχει το πράγμα οι εξελίξεις στην ΟΙΥΕ αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού από τις τυχόν συμμαχίες ή ανατροπές θα καθοριστεί και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας δεν είναι μια τυχαία δευτεροβάθμια οργάνωση, είναι μια «μικρή ΓΣΕΕ διότι συμπεριλαμβάνει όλους τους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας και ενίοτε λειτουργεί και ανταγωνιστικά σε πολλές άλλες κλαδικές ομοσπονδίες», όπως χαρακτηριστικά μας είπε ένας από τους πιο παλιούς συνδικαλιστές του χώρου.

Leave a Reply