Μητσοτάκης: Η πρόκληση είναι μπροστά μας, η Ολυμπία είναι μόνο η αρχή για όσα μπορούμε

«Πριν από 21 μήνες, Ιανουάριο του 2020, συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της Microsoft. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής δεδομένων. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συνεργαστούμε σε ένα εμβληματικό project. Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε ήταν στο δικό μου μυαλό αυτονόητος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στα εγκαίνια του έργου της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους» για να συμπληρώσει: «Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη. Η Ολυμπία και οι κοινοί τόποι είναι μόνο η αρχή του τι μπορούμε να κάνουμε. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο, που τελικά ενώνει και δεν διχάζει. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο αλλά θα θυμόμαστε πάντα ότι το πρώτο βήμα έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Εδώ στην αρχαία Ολυμπία, κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ολυμπία ως «παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών. Τόπος λατρείας, συλλογικής συνάντησης, υπέρβασης διαφορών»

«Δουλέψαμε πολύ μεθοδικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πράγματι στο project συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Όσο σημαντική είναι από τη μία πλευρά η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες, τόσο σημαντική είναι και η προσφορά των αρχαιολόγων. Χωρίς τη συνεργασία των αρχαιολόγων, του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί» συμπλήρωσε.

«Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πώς ο αρχαίος Πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το οποίο συγκράτησα δεν ήταν τόσο η δύναμη της τεχνολογίας όσο ο ενθουσιασμός στα μάτια των μαθητών του νέου γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας. Πιστεύω ότι ανοίγουμε νέους ορίζοντες, πως μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Η οπτικοποίηση αυτής της εμπειρίας την κάνει τόσο μοναδική. Πιστεύω ότι δημιουργεί για τη χώρα νέες λεωφόρους για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».|

Σημειώνεται ότι το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία στη μορφή που είχε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσα από μια καθηλωτική εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει: μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά, ένα πλήρες website που παρέχει μια μοναδική εμπειρία, αλλά και μια έκθεση με ψηφιακούς σταθμούς που έχουν στηθεί γύρω από το εντυπωσιακό Microsoft HoloLens 2 στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

Το πρότζεκτ είναι μέρος του προγράμματος AI for Cultural Heritage της Microsoft, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να ενδυναμώσει ανθρώπους και οργανισμούς, και είναι αφοσιωμένο στη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr


Πηγή

Leave a Reply