Το σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων: Τα ποσά και οι ελαφρύνσεις

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. 

Μάλιστα χθες στο χθεσινό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική, ενώ έχει εγκρίνει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων θα περιλαμβάνει άμεση χρηματοδότηση νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αλλά και  αγροτών που έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειές τους μέσω προκαταβολής.  Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, για τις άμεσες ανάγκες θα δοθεί το ποσό των 600 ευρώ, το οποίο θα διπλασιάζεται στα 1.200 ευρώ αν πρόκειται για οικογένειες με ΑμεΑ ή πολύτεκνους, ενώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών θα χορηγηθεί το ποσό των 6.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη χορήγηση άτοκων δανείων για την ανοικοδόμηση των σπιτιών  (δωρεάν κρατική αρωγή και δανειοδότηση με εγγύηση του Δημοσίου). 

Επιπλέον, το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει «πάγωμα» έξι μηνών για ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κλπ. 

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό θα παρασχεθεί στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία θα αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θα  χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σχετικά με τις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, περιλαμβάνουν τις ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την αρμόδια Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Για τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Σημειώνεται ότι οι η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων  θα γίνει σήμερα στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply